Aydın’ın Söke ilçesinde faaliyet gösteren Kormad Madencilikte yaşanan iş cinayeti sonucu İsmail Tekin isimli bir işçi yaşamını yitirdi.

Sabah saatlerinde meydana gelen olayda İsmail Tekin'in, kullandığı kamyonun devrilmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Evrensel’in haberine göre, bölgedeki görgü tanıkları sahada sürekli dinamit patlatıldığını ve Tekin'in patlama sonucu hayatını kaybetmiş olabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Çine’de bulunan Mikroman Madencilik’te Taner Çulhaoğlu adlı işçi, cevher taşıyan bandın arasına sıkışıp hayatını kaybetmişti.

“AYDIN’IN DAĞLARI İŞÇİ MEZARLIĞINA DÖNÜŞTÜ”

Olayla ilgili açıklama yapan Genel Maden-İş Sendikası Çine Temsilcisi Burhan Özdemir, “Emekçiler önceden ‘Bu ayı nasıl atlatacağız, evi nasıl geçindireceğim?’ diye düşünüyordu. Şimdi ise ‘Ölmeden nasıl çalışacağım?’ diye düşünüyor. Yani artık emekçiler geçim derdinin yanında canlarının da derdine düşmüş durumda. Bu durumun sebebi ise hep daha fazla kazanç elde etmenin yollarını arayan, ceplerinin dolmasından başka bir şey düşünmeyen yamyamlardır. İşçilerin canı bu yamyamlar için değerli değildir. Öyle ki İsmail arkadaşımız patlama sonucu hayatını kaybederken Kormad’ın patronu ise işçileri zorla ocağa kilitliyor ve ‘Asla dışarı bilgi verilmeyecek’ diye emirler savuruyor. Bu ilkel, çağdışı anlayış, Aydın’ın dağlarını birer işçi mezarlığına dönüştürmüş ve içine ise işçileri gömmeye ant içmiştir” dedi.

“MADEN İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLMELİ”

Maden işçilerinin çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, “Yamyamlar, Aydınlı maden işçileri için bir yol çizmiş durumda. Bu yolun sonu genç yaşta silikozis hastalığına yakalanıp ölmeye, makineler arasında sıkışıp can vermeye, dinamit patlamasıyla kocaman kayaların altında hayatını kaybetmeye çıkıyor. Oysa biz emekçiler bize çizilen bu yolda yürümeyi reddediyoruz. İşçiler olarak kendi yolumuzu yaratacağız. Mücadelemizi daha fazla büyüteceğiz. Çalışma koşullarımızı en insani şekilde biz düzelteceğiz. İşçilerin sağlığını ve güvenliğini patronların insafına terk etmeyeceğiz, insanca yaşanacak bir düzeyde ücret alacağız. Bunların hepsini yapmamız elbet mümkündür ve tek bir şartı vardır; o da örgütlü mücadelemizdir. Yaşanan acıların son bulması ve yarına umutla bakabilmek için tüm Aydınlı emekçileri haklarına sahip çıkmaya ve sendikamıza katılıp mücadelemizi yükseltmeye davet ediyorum” diye konuştu.