Kendilerine, beyaz yakalı işçi diyorlar. Plazalar önünde bildiri dağıtıyorlar. Onlar, şık kıyafetleri, her daim e-maillerini kontrol ettikleri blackbarryleri ile kocaman camlı çok katlı binalarda çalışan, plaza emekçileri...

 

Plaza Eylem Platformu ismini ilk olarak 1 Mayıs'ta duyurmuş olsalar da onlar her hafta düzenledikleri toplantılar ve mesleklerini yaparken yaşadıkları hak gasplarına karşı dayanışmaları çoktan bir hayli yol almışlar bile. Kendilerine, beyaz yakalı işçi diyorlar. Plazalar önünde bildiri dağıtıyorlar. Plaza postası adında aylık bülten çıkartıyorlar. Her Salı yaptıkları toplantılarda birbirlerini dinleyip çözüm üretiyorlar. Onlar, şık kıyafetleri, hre daim e-maillerini kontrol ettikleri blackbarryleri ile kocaman camlı çok katlı binalarda çalışan, plaza emekçileri. Onların, beyaz -mavi demeden tüm çalışanlara da tek mesajları var: "Herkesin derdi ortak. Mücadeleyi ortaklaştıralım. Sendikalarda örgütlenelim"

 

'BİLDİRİ DAĞITIRKEN YAYILIYORLAR'

Plaza Eylem Platformu'nun içerisinde banka, sigorta, call center başta olmak üzere çok sayıda sektörden onlarca insan var. Kimisi müdür, kimisi uzman, kimisi alt düzel bir çalışan. Ama hepsini her salı bir araya getiren şey ise birlikte mücadele edebilme gücü. Plaza Eylem Plaftormu'na ulaşmak çalışanlar için bir hayli kolay. Çünkü, şık kıyafetleri ile görmeye alışık olduğumuz beyaz yakalılar bu kez platformu anlattıkları bildiriler ile çalışanların karşısına çıkıyor. Bildirilerin yanında web sayfası üzerinden de çok fazla başvuruyu alıyorlar. "Tabandan gelen bir talep var. Tabandan ilerleyen bir hareket bu" diyorlar.

 

'İSTİFA ETMEK YERİNE İŞ YERLERİNİ DÖNÜŞTÜRMEK'

İşyerlerinde kapitalist sistemden kaynaklı olarak yaşanan fazla mesai, performans sitemi, işine ve arkadaşına yabancılaşma gibi sorunların çözümünü, istifa etmekten değil, bulundukları mekanları, iş yerlerini değiştirmekten yana görüyorlar. İlk adım olarak beyaz yakalılar da farkındalık yaratmak gibi görünse de nihai hedeflerinin ilk adımı olarak beyaz yakalılarda farkındalık yaratmak gibi görünse de hedefleri beyaz yakalı örgütlenmelerini geliştirmek ve sendikal mücadelede etkinleşebilmek.

 

"SİSTEMİN MODERN KÖLELERİ HALİNE GELDİK'

Sistemin sürekli olarak insanı rekabetin içine soktuğuna dikkat çeken Plaza Eylem Platformu üyeleri, kölelik durumlarını fark etmeyenlerin, sistemin modern köleleri haline geldiklerini, kendilerini mutlu etmek için alış verişe çıktıklarını, tatile gittiklerini ancak yine de sorunlarına çözüm bulamadıklarını ifade ediyor ve ekliyorlar: "Sorun siz de değil. Sorun sizde değil. Sizi hasta eden sitemde. Anti depresanları atın, geçici rahatlamalar için psikologlara gitmekten vazgeçin ve Plaza Eylem Platformu’na katılın. Mücadele etmek, direnirken ortaklaşmak, hepimize iyi gelir”

 

EVRİM KEPENEK / İSTANBUL-EmekDünyası.NET