Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde 25 yıl aradan sonra grev kararı alındı, toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamazsa en geç 1 Ağustos'ta greve gidilecek.

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde altın, madeni para, pasaport, nüfus cüzdanı gibi değerli evraklar üretiliyor.

Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre, Darphane'de çalışan Türk İş'e bağlı Basın İş üyesi 257 işçi toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılmaması üzerine grev kararı aldı.

"İŞÇİLERE HIRSIZ GİBİ DAVRANILIYOR"

Basın İş'te uzman Duygu Akdoğan, TİS'te anlaşılamayan en önemli sorunun son dönemde bozulan çalışma koşulları olduğunu  belirtti.

"İşe giriş çıkışlarda aşırı bir kontrol ve arama yapılıyor. Bu çalışanlara 'potansiyel hırsız' muamelesi yapılmasına neden oluyor. Değerli eşyaların üretimi yapıldığı için çıkışta aram yapılması normal ancak girişlerde üzerindeki kemere kadar aranmaları psikolojik bir baskı oluşturuyor.

"Ayrıca işçiler atölyeler arasında 'güvenlik' gerekçesiyle geçiş yapamıyor. Arkadaşlarıyla iletişimi engelliyor.

"Atölyelere yeni makineler alındı. Ancak mekan çok küçük olduğu için iki makine arasında bile geçiş yapılamıyor. Küçük ortamda çok ayıda işçi gerekli iş sağlığı önlemleri alınmadan çalışmak zorunda kalıyor. Kullandıkları kimyasallara bağlı olarak meslek hastalıkları arttı.

"Bunun dışında sabah işçiler geldiğinde cezalandırma yöntemi olarak kendi uzmanlık alanı olmayan başka bir bölümde çalıştırılıyor."

1524 LİRA MAAŞA YÜZDE 20 ZAM TALEBİ

Ortalama 15 yıldır Darphane'de çalışan işçiler 1524 liralık maaş alıyor; yüzde 20 zam talep ediyorlar.

Akdoğan, yaptıkları işin riskine ve sorumluluğuna karşı aldıkları ücretin çok düşük olduğuna dikkat çekerek "Ancak TİS'te işçiler ücretten önce çalışma koşullarının düzeltilmesini talep etti" dedi.

Grevin düğün sezonuna denk gelmesi nedeniyle altın fiyatlarının yükseleceği tahmin ediliyor.