Almanya’nın en büyük iş kolu olan metal iş kolunda devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde “barış dönemi” sona erdi.

İlk uyarı grevi Kuzey Almanya’da yapıldı. 8 Ocak’tan itibaren 24 saatlik uyarı grevleri yapılacak.

Patronlar 24 saatlik grevden rahatsızlıklarını açıklarken, işçilerin çalışma saatlerinin kısmi kısaltılması talebine karşı da mahkemeye başvurmaya hazırlanıyorlar.

METAL İŞÇİSİNİN SORUMLULUĞU BÜYÜK

Diğer yandan 4 milyona yakın emekçiyi kapsayan TİS’lerin diğer iş kollarındaki müzakereleri de etkileyecek olması metalcilerin sorumluluğunu artırıyor.

2 Ocak Salı günü metal iş kolunda ilk uyarı grevi yapıldı. Hannover kentinde RFS ve Nexans fabrikaları işçileri, Salzgitter’de ise Bosch fabrikası işçileri bir saatliğine iş bıraktılar.

İşçilerin örgütlü olduğu IG Metall Sendikasından yapılan açıklamada, “Bu, yılbaşı tatilinden sonra küçük bir kıpırdanıştı. Önümüzdeki günlerde gündemimizde büyük ve tam günlük uyarı grevleri var” denildi.

GREV SÜRESİNİ İŞÇİLER UZATTI

Metall emekçileri bu yıl ilk kez 24 saatlik uyarı grevlerine başvuracaklar. IG Metall’in 23. Genel Kurulunda (2015) alınan karara göre metal patronları üzerinde ciddi bir baskı oluşturmak için 24 saatlik grevler yapılacak.

Şimdiye kadar 1-2 saatlik uyarı grevine çağrılan işçiler yer yer bu süreyi fiili olarak dört saate çıkarıyorlardı. İşçiler birkaç saatlik uyarı grevlerinin etkili olmadığını ve TİS görüşmelerinin gereksiz yere uzadığını düşünüyorlar.

‘8 ŞUBAT’TA BİTER’ İDDİASI

Yeni yılda yayınlanan birçok gazetede metal iş kolunda devam eden görüşmelerin muhtemelen 8 Şubat günü biteceği yer aldı. Sendikanın ve metal patronlarının kaynak gösterildiği haberlerde, “Normal koşullarda çok daha erken bitebilecek TİS dönemi bu kez çalışma süreleriyle ilgili talep nedeniyle uzayacak.

Salt ücret olsaydı birkaç normal uyarı grevinden sonra yüzde 4 dolayında bir ücret zammı ile TİS dönemi kapanırdı” deniliyor.

Tagesspiegel gazetesinin haberinde de, “Asıl önemli olan çalışma süreleri konusunda nasıl bir anlaşma yapılacağı. IG Metall bu konuda bir anlaşma yapmadan arenadan çekilmeyeceğini ilan etti. Sendika bütün bölgelerde 24 saatlik uyarı grevine çıkacak fabrikaları çoktan belirlediği gibi süresiz grev hazırlıklarını da sürdürüyor. İşverenler de bu konuda geri adım atma niyetinde değil gibi görünüyor. Acaba yıllar sonra metal iş kolunda süresiz grev mi olacak?” ifadeleri kullanıldı.

DGB: IG METALL’İN ARKASINDAYIZ

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Reiner Hoffmann ise, basına verdiği bir demeçte IG Metall sendikasının arkasında olduklarını söyledi.

Metalcilerin yüzde 6’lık ücret zammı ve geçici olarak çalışma sürelerini 28 saate düşürme taleplerinin çok haklı olduğunu söyleyen Hoffmann, “İşçilerden sürekli esnek olmaları bekleniyor. Geçen sene bir milyar saat ücreti ödenmemiş fazla mesai yapıldı. Bundan kimse bahsetmiyor. Artık işçilerde esnekliği kendi çıkarları doğrultusunda değerlendirmek istiyorlar” dedi. Hoffmann, “DGB olarak IG Metall ile dayanışma içindeyiz” dedi

Sendikanın çalışma sürelerini kısaltma talebini kabul etmeyeceklerini açıklayan patronlar, bu talebe bağlı kısmi ücret denkleştirilmesi talebini ise “Çalışmama ikramiyesi ödemeyeceğiz” diyerek kabul etmeyeceklerini ilan ettiler.

Kaynak: Evrensel