Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, yeni çağın getirmiş olduğu sorunları eski düşünce sistemleriyle çözmenin mümkün olmadığını söyledi.

Koç, “Merkez bankalarıyla hükümetlerin gösterdiği yoğun gayretlere rağmen finans piyasaları hala hassas, ekonomik büyümeyse cansız. Yeni bir modele ihtiyacımız var” dedi.

Ali Koç, daha önce de eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerektiğini savundu.

Koç Holding kurumsal yayını Bizden Haberler’e konuşan Koç, ekonomik büyümenin tek başına fayda getirmediğini savunarak şöyle konuştu: “Büyümeden elde edilen kazanımlar toplumun tüm kesimlerine fayda sağlayacak şekilde yaygınlaştırılmalı ve sosyal kalkınmaya hizmet etmeli.

Bu da ancak ekonomik ve sosyal politikaların birarada gözetilerek tasarlanmasıyla gerçekleşebilir. Örneğin ekonomi politikaları, istihdam ve eğitim politikalarıyla birlikte değerlendirilmeli.

Bu da ancak ve ancak  politika geliştirmede aktif bir sosyal diyalog ve ilgili tüm tarafların katılımıyla mümkün. İş dünyası, işçi kuruluşları, sivil toplum ve üniversiteler bu süreçlerde etkin olmalı.”

‘MEVCUT YAPI SÜRDÜRÜLEMEZ’

Dünyada son 30-35 yıllık döneme bakıldığında sorunun büyüyememekten ziyade, büyümenin adil ve eşitlikçi bir şekilde paylaşılamamasından kaynaklandığına dikkati çeken Koç şöyle devam etti: “Dünyanın acilen daha eşitlikçi ve daha sürdürülebilir bir ekonomik modele ihtiyacı var. Bu modelin, ekonomik büyüme konusunda başarısı İkinci Dünya Savaşı sonrasında tescillenmiş kapitalizmden farklı bir model olması gerekmiyor.

Ancak, mevcut yapının sürdürülemez olduğunu kabullenerek, kapitalizmi yeniden düşünmemiz gerekiyor. Bir başka ifadeyle, kapitalizmin kendini yeniden keşfetmesi, yeni bir dinamizm ortaya koyarak dünyamızı bir dönem daha ileriye taşıyacak bir yapıya dönüşmesine ihtiyaç duyuluyor.”

İLK ELEŞTİRİ DEĞİL

Koç, Antalya’da G20 zirvesi öncesi iş dünyasının bir araya geldiği B20 toplantısında da, “Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir. Ben en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek sorun kapitalizmdir” ifadelerini kullanmıştı. 

(Diken)