Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren torba yasaya dair 81 ilde, Bölge ve İl Temsilcilikleri önünde basın açıklaması yaptı.

Çankaya Tuna Caddesi’nde bulunan Türk-İş Genel Merkezi önünde yapılan açıklamaya, Türk-İş üyeleri, temsilcileri ve yöneticileri katıldı.

“Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Kölelik yasasına hayır” dövizleri taşınan açıklamada konuşan Türk-İş Ankara temsilcisi Nihat Zengin, “Geçen hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba kanun teklifi ile bizlerin yıllardan beri karşı durduğu esnekleşme ve güvensizleştirme konulan tekrar gündeme geldi” dedi.

Torba yasa kanun taslağının “istihdam paketi” değil güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketi olduğunu dile getiren Zengin, “25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere '’istihdam kolaylığı sağlayacağı’ İddia edilen düzenleme, aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerinin ve de çalışma barışının ortadan kalkmasına, sendikal yaşamın alt üstü olmasına neden olacaktır” diye konuştu.

‘YAPAMAYACAKSINIZ YAPTIRMAYACAĞIZ’

İşsizlik Sigortası Fonu’nun işveren teşvik fonuna dönüştüğünü söyleyen Zengin, “Meclisten geçen sözüm ona istihdam paketi, işverenlere teşvik muafiyet af getirmektedir. İşçinin emeği sermayenin Sömürüsüne bırakılmaktadır. Türk-İş yıllardan beri, esnekleşme, güvensizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiği mücadeleyi aynı kararlılık ve azimle sürdürmektedir. Salgın koşullan fırsata dönüştürülmek istenmektedir. Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır: Yapamayacaksınız, yaptırmayacağız” dedi.

‘SITMAYA RAZI ETME’

Zengin, devamında şunları söyledi:

“Salgın koşullarında işsizlikle mücadele böyle olmaz, İstihdamı artıracağız deyip İşçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkûm edilemez! İşçiler zorla ücretsiz izne çıkarılarak, günlük 39 TL İle yaşamak zorunda bırakılamaz! Sosyal diyaloğun içini boşaltarak iş barışı sağlanamaz! İşçiye ölümü gösterip sıtmaya razı olmaları beklenerek işsizlikle mücadele edilmez! TBMM'deki söz konusu düzenleme ‘İşçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ düzenlemesidir. Bugün rüzgar eken yarın fırtına biçecektir. İşçinin bu düzenlemeye vereceği yanıt nettir; mücadele mücadele!”

Açıklama, “Kölelik yasasına hayır” sloganıyla son buldu.

ADANA

Türk İş 4’üncü Bölge Temsilciliği, TBMM Plan Bütçe Komisyon'unda görüşülmeye devam eden güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışmayı ön gören torba kanun taslağına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Bayrak Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Türk İş 4’üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, hazırlanan ortak metni okudu.

MERSİN

Türk-İş Mersin Temsilciliği de konuya dair sendika binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya konfederasyona bağlı sendika üyeleri katıldı. “Kölelik yasasına hayır” pankartının açıldığı açıklamada, “İşçiler el ele genel greve” ve  “Ankara, Ankara duya ayak seslerini, bu gelen işçilerin sesi” sloganları attı. Açıklamada konuşan Türk-İş Mersin İl Temsilcisi İrfan Gültekin, konfederasyonları tarafından hazırlanan ortak metni okudu.

DİYARBAKIR

Türk-İş 7'inci Bölge Temsilciliği, Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki Bölge Temsilciliği önünde, sendika temsilcileriyle açıklama yaptı. Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç, Meclis'ten geçen torba yasanın yıllardan beri karşı durdukları esnekleşme ve güvencesizleştirmeyi tekrar gündeme getirdiğini ifade etti.

"İstihdam paketi" adı altında kamuoyuna sunulan düzenlemenin uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketi olduğunu dile getiren Karakoç, 25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere "istihdam kolaylığı sağlayacağı" iddia edilen düzenlemenin belirli iş sözleşmelerinin yaygınlaşması, kıdem tazminatı gibi işçilerin güvencelerini ve çalışma barışını ortadan kaldırarak sendikal yaşamı alt üst olmasına neden olacağını kaydetti. Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazlarsa hem kendileri hem de çocuklarına büyük kötülük yapacaklarını ifade eden Karakoç, "İşverenlerinin bizim aleyhimize olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yaşayarak öğrendik. Bu gidişe dur dememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı