Adalet Arayan İşçi Aileleri, iş cinayetlerinde yaşanan ölümler ve işten çıkartmalara dikkat çekmek ve adalet talep etmek amacıyla 50'nci defa Galatasaray Meydanı'nda "Vicdan ve Adalet Nöbeti"nde bir araya geldi.

"İş cinayetlerini unutmadık unutturmayacağız" pankartının açılarak "Bütün sorumlular yargılansın", "Davut paşayı unutma unutturma", "İş kazası değil cinayet" dövizlerinin taşındığı eylemde 7 Ekim 2015'te Nevşehir Ürgüp'te hiçbir işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbiri alınmadığı için pencereye tel montajı yaptığı sırada düşerek yaşamını yitiren Ahmet Kılıç anıldı. 

NİSAN AYININ İLK ÜÇ GÜNÜNDE 14 İŞ CİNAYETİ

Eylemde iş cinayetinde yaşamını yitiren Eren Eroğlu'nun babası Erdinç Eroğlu konuştu. "Emekçiler çalışırken hayatlarını kaybetmeye, sakat kalmaya ve meslek hastalığına yakalanmaya devam ediyor" diyen Eroğlu iş cinayetlerinin önüne geçilmesi ve işçi sağlığı ve güvenliği koşullarının sağlanması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Eroğlu, verilere göre 2015 yılında bin 703 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini söyledi. Eroğlu, Nisan ayının ilk 3 gününde ise haberlere yansıdığı kadarıyla 14 işçinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

Eylemede konuşan Kılıç'ın oğlu Mert Kılıç ise babasının iş kazası haberini çalıştığı esnada telefonda aldığını ve babasının kazanın ardından 2 gün boyunca yoğun bakımda kaldığını söyleyerek, "İki gün sonra babam daha fazla dayanamadı ve hayatını kaybetti. Çok yoğun çalışıyordu ve hiçbir güvenlik önlemi alınmadan çalışıyordu" dedi. Kılıç, işverenin konuyu kapatmak amacıyla "arayı bulmaya" çalıştığını fakat kendisinin bunu kabul etmediğini ifade ederek, "İş cinayetlerine son verilebilmesi için bu olayın peşini bırakmayacağım hukuki sürecin takipçisi olacağım" diye konuştu. Ahmet Kılıç'ın yeğeni Can Kılıç da, "Bu davanın peşini asla bırakmayacağız" dedi. İş cinayeti dava süreçleri ile ilgili konuşan Avukat Berrin Demir ise davalarda yargıçların işçi sağlığı ve güvenliği koşulları noktasındaki eksiklikler yerine işçilerin "kusurlarını" aradıklarını söyledi.

Adalet ve Vicdan Nöbeti, her haftanın Pazar günleri saat 12.00’da Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştiriliyor.

(Kaynak: DİHA)