ABD’de tavuk üretiminin artması üzerine işçilerin tuvalete gitmesi yasaklanan işçilerin iş yerindeyken altlarına bez bağlanmaya başlandı.

Vice’ın haberine göre,  her tesis ve departmanın tuvalet konusundaki düzenlemeleri farklı olduğunu belirten işçiler çoğu işçinin tuvalete gitmesinin bir hak olarak değil, bir ayrıcalık olarak görüldüğünü söylüyor.

İşçiler, bir işçinin tuvalete gitmesi gerektiğinde, yerine birini bulması gerektiğini, verilen aralarda yüzlerce işçi tuvalete girmeye ihtiyaç duyduğundan, bir kısmının ihtiyacını giderme şansını yakalamadığını ifade ediyor.

Southern Poverty Law Center’ın hazırladığı raporda, çoğu işçiye verilen tuvalet izninin 5 dakikayla sınırlı olduğunu, bazı işçiler sınırlı zaman yüzünden tuvalete koşarak giderken iş giysilerini çıkardıklarını dile getiriyor. Raporda, bu şekilde tuvalete koşmanın aynı zamanda yerler yağ, kan, su ve diğer sıvılarla kayganlaşmış olduğundan tehlikeli olduğu belirtiliyor.

Uzun süre tuvalete gitmemek, idrar yolu ve böbrek enfeksiyonlarına neden olduğunu vurgulanan raporda, bazı ekstrem durumlarda ölümle sonuçlanabildiği belirtiliyor.

Tavuklar üzerinde kullanılan antibiyotikler de pek çok işçinin bu ilaçlara bağışıklık geliştirmesine neden olarak, enfeksiyonlarını iyileşmesini engellediği belirtilen raporda, et endüstrisinde çalışan işçilerin sağlıklarıyla ilgili yasal düzenlemeler olsa da, ülkedeki tesislerin yüzde 1’inden azı denetlendiği söylendi.

Oxfam’ın raporunda, bu koşullarda çalışan işçilerin halihazırda toplum tarafından “ötekileştirilmiş” bireyler olduklarını, yani beyaz ırka mensup olmayanlar, göçmen ve sığınmacılardan oluştuğunu ifade etti.

Ulusal Tavuk Konseyi ise Oxfam’ın raporunun anonim bir takım beyanlarla tüm endüstriyi karalamaya çalıştığını ve şirketlerin işçilerin koşullarını iyileştirme için çok çalıştıklarını iddia ediyor.

Oxfam, raporu eski ve yeni işçilerle, sağlık uzmanlarıyla ve işçi avukatlarıyla yaptıkları yüzlerce röportaj sonunda hazırladıklarını dile getirerek iddiaların doğru olduğunu belirtti.

Southern Poverty Law Center’ın raporu ise net bir biçimde Alabama’da 266 işçiyle yaptıkları görüşmeler sonucunda, yüzde 80’inin tuvalet izni alamadıklarını ortaya koyuyor.

(Kaynak: Sendika.Org)