İnşaat sektöründe yaşanan ölümlü iş kazalarıyla ilgili rapor hazırlayan İzmir Tabip Odası, denetimsizlik ve yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle Türkiye'deki ölümlü iş kazalarının üçte birinin inşaat sektöründe yaşandığına dikkat çekerek, 2014 yılının ilk 4 ayında Türkiye'deki inşaatlarda en az 97 işçinin iş kazası sonucunda yaşamını yitirdiği vurguladı.

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu, 2014 yılı ilk 4 ayında inşaat sektöründe meydana gelen ölümlü iş kazalarına ilişkin, "Prestij Projelerin Dramatik İşçi Ölümleri" adıyla değerlendirme rapor hazırladı.

Ölümlü iş kazaları verilerinin, ulusal- yerel medya, sivil toplum örgütleri,ve işçi sağlığı ve iş güvenliği il meclisleri haber ve verileri arşivlenerek hazırlandığı belirtilen raporda, yaşamını yitiren işçi sayısı "en az 97" olarak ifade edildi.

Büyük umutlarla çıkarılan yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının yürürlüğe girmesine rağmen inşaatlardaki iş kazalarını ve ölümlerini azaltmadığına dikkat çekilen raporda, 2014 yılının ilk 4 ayında Türkiye'nin 38 ilindeki inşaatlarda yaşanan iş kazası sonucunda en az 97 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. İnşaatlarda yaşanan ölüm iş kazalarında İstanbul en az 10 inşaat işçisi ölümü kazası ile birinci sırada, Bursa 7 ölümle ikinci sırada, İzmir ise 6 ölümle üçüncü sırada yer aldığı raporda, inşaatlardaki ölümün en çok yüksekten düşme sonucunda meydana geldiğini, bu ölümlerin bazı iş güvenliği önlemleriyle önlenebileceği vurgulandı.

Türkiye'deki tüm iş kollarında meydana gelen ve ölümle sonuçlanan iş kazalarının yaklaşık üçte birinin inşaatlarda yaşandığı vurgulanan raporda, Türkiye'de büyüyen ekonominin lokomotifi olarak gösterilen inşaat sektörünün işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda sınıfta kaldığı belirtildi.

Raporda, büyük inşaat şirketlerinde taşeron işçi çalıştırmanın ölümlü iş kazalarını attırdığına dikkat çekildi.

Büyük inşaat projelerinin çabuk bitirilmesi baskısının ölümlü iş kazalarını artırdığı ifade edilen raporda, bu projelerde ihaleyi alan şirketlerin inşaatları hızlı bir şekilde bitirmek için işçilerin çalışma kapasitesini zorladığını, bu inşaatların iş güvenliğinin yetersiz olduğu kaydedildi.

Raporda, inşaatlardaki ölümlü iş kazalarının önlenmesi için, planlı denetimlerin yapılması, İş sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın değiştirilmesi, taşeron şirketlerin her açıdan incelenip denetlenmesi, inşaatlarda çalışan işçilerin sosyal hakları verilerek, sendika kurması ve iş güvenliği önlemlerini almayan inşaatların hemen durdurulması önerileri yer aldı. (Evrensel)