DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma iş cinayetinin yıldönümü nedeniyle, yaşamını yitiren işçileri anmak ve sorumlularından hesap sormak için Soma’da miting düzenleyecek.

Mitingie çağrı yapan dört emek örgütü 13 Mayıs’ta tüm Türkiye’de alanlarda anma etkinlikleri düzenleyeceklerini, 16 Mayıs Cumartesi günü de Soma’da olacaklarını açıkladı.

“İş cinayetlerini, işçi katliamlarını durduralım” diyen emek örgütleri sefalet ücretine, taşeron köleliğine, iş cinayetlerine karşı yaşamı savunmak için 16 Mayıs’ta herkesi Soma’da olmaya çağırdı.

Manisa Soma’da 13 Mayıs 2014’de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetinde 301 işçi yaşamını yitirdi.

Hazırlanan iddianamede 8’i tutuklu, 37’si tutuksuz 45 şüpheli hakkında dava açılması talep edildi. İddianamede 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer aldı.

230 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar TCK 81. madde kapsamında “olası kasıtla insan öldürme ve yaralamak” ile suçlanıyor. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2’den yani “bilinçli taksirle insan öldürmek”ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden 25’inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.

301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın ilk duruşması 13 Nisan’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkame yeni bilirkişi raporu isteyerek davayı 15 Haziran’a ertelemişti.