İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın açtığı yazılı ve sözlü sınavı kazandıkları halde Danıştay kararı gerekçe gösterilerek işbaşı yaptırılmayan itfaiyeciler 24 saat Konak Meydanı’nda yaşamaya başladı.

 

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)‘na giren ve sınav komisyonunca belirlenen taban puanı alanlar için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`na tabi olarak 286 itfaiye eri alımı için yaptığı sınavları kazandıkları halde işbaşı yaptırılmamalarına tepkilerden sonuç alamayan itfaiyeciler, kendilerinin görülmesi, unutulmamaları için Konak Meydanı’ndan yatak yorganlarıyla 24 saat ayrılmıyor.

 

Süreç;

İzmir Büyükşehir Belediyesi 26326 karar ve Resmi Gazetede yayımlanan Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 15'inci maddesi ve yönetmelik ile değiştirilen 16 ve 17'inci maddeleri gereği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak 286 itfaiye eri alımı yapılacağını açıkladı. Bu işe alım duyuruları İçişleri Bakanlığı ve Büyükşehir Belediye'sinin internet siteleri ile yerel ve ulusal gazetelerden 12 Ağustos 2011 tarihi itibariyle kamuya ilan edildi. İlan edilen kadro sayısının üç katı kadar aday da, belediye tarafından 4 Kasım tarihinde yapılan sözlü sınava davet edildi. 2011 yılı itibariyle 4-28 Kasım tarihleri arasında itfaiye eri adaylarına yönelik sözlü sınav ile dayanıklılık testi tamamlanarak, sonuçlar 2 Aralık'ta taraflara duyuruldu. Sonrasında kazanan adaylara tebligat yapılarak belgeleriyle belediyeye başvurmaları istendi.

 

Kazanan adaylar işe başlayacakları günü heyecanla beklerken, sınav yönetmeliğine ilişkin yapılan şikayet sonucunda yargı olaya el koyarken işe alım süreci de durduruldu.

 

İtfaiye eri olarak işe başlamaya hak kazandıklarına dair duyuru yapılan ve belirtilen süre içinde evraklarını belediyeye teslim eden 286 kişi ise büyük mağduriyet yaşadı. İçişleri Bakanlığı’nın başvurusu üzerine Danıştay 12. Dairesi aldığı kararla, Belediye İtfaiye Yönetmeliği'nin "Yazılı ve sözlü sınav" başlıklı 16'ncı maddesinin (2.), (3.), (4.), (5.), (6.), (7.), (8.) ve (9.) fıkralarının yürütülmesinin durdurulduğu bildirildi.

 

Danıştay 12. Dairesi'nce alınan karar doğrultusunda 17 Kasım 2011 tarihinde yürütmenin durdurulması kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tebliğ edildi.

 

Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinden 6 Ocak tarihinde yaptığı açıklamaya göre ise; Yönetmeliğin 16'ncı maddesine dayanılarak yapılan itfaiye eri alım sınav sonucu ile atama yapılamayacağı; atama için Danıştay 12.Dairesince verilen yürütmenin durdurulması kararına yapılacak itirazın sonucunun beklenmesi gerektiği belirtildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmenin durdurulması kararına yapılacak itirazı kabul etmesi durumunda atamaların yapılabileceği açıklanarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yürütmenin durdurulması kararına yapılacak itirazı reddettiği takdirde sınavın iptal edilmesi gerektiği de ifade edildi. Sonuç olarak, 2 Aralık tarihinde açıklanan İtfaiye Eri alım sınavını kazanan 286 asil adayın işlemleri süreç sonuçlanıncaya kadar durduruldu.

 

İtfaiyeciler işbaşı yapıncaya kadar Konak Meydanı’ndan ayrılmayacaklarını, dayanışma beklediklerini söylediler. (Yurtsuz.net)