İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, kimya işkolunda yaşanan iş cinayetlerine ilişkin verileri açıkladı.

Buna göre, 2013 yılında en az 19, 2014 yılında ise 28 Ağustos itibarıyla en az 20 kimya işçisi yaşamını yitirdi. Yani son 20 ayda 39 kimya işçisi can verdi.

Kimya işkolunda sıklıkla makinelere sıkışma nedenli ezilmeler ve kimyasal madde kaynaklı patlamalar meydana geliyor. Son 20 yılda ezilme nedeniyle 12 işçi; patlama, yanma nedeniyle 8 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 5 işçi; düşme nedeniyle 4 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 3 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 3 işçi; nesne çarpması/düşmesi nedeniyle 1 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 3 işçi hayatını kaybetti.

Ağırlıklı olarak erkeklerin çalıştığı sektörde, son 20 ayda yaşamını yitirenlerin 3'ü kadın.

İSİG'in raporuna göre, çocuk işçi cinayetlerinde son iki yılda en göze çarpan iki ölüm kimya işkolunda gerçekleşti. Bunların, 2013'te Adana'da kafası injeksiyon makinesine sıkışan 13 yaşındaki Ahmet Yıldız ve 2014'de STFA Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencisi olan ve Filli Boya'da (Betek Boya) yaptığı stajda elektrik çarpan 17 yaşındaki Oğuzhan Çalışkan olduğu hatırlatıldı.

İŞ CİNAYETLERİNİN ÇOĞU ÖZEL SEKTÖRDE

Kimya işkolunda BOTAŞ ve TPAO dışında bütün kamu işletmelerinin özelleştirildiği hatırlatılan raporda, son 20 ayda yaşamını yitiren işçilerden 6'sının kamu, 33'ünün özel şirket çalışanı olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, sektördeki ölümlerin 31'i büyük işletmelerde, 8'i ise küçük işletmelerde yaşandı. İSİG, "50'nin üzerinde işçi çalışıyor diye işçi sağlığı önlemlerinin daha iyi alındığı şeklinde bir kaide yok" dedi. (ETHA)