Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında çalışan 16 işçi pandemide kapalı yemek servis aracına balık istifi bindirildi. İşçilerin görüntüğleri gündem oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, pandemiye rağmen balık istifi 16 işçinin bir yemek servis aracına bindirilen ve hijyenik olmayan dinlenme alanında kalan Mersin Akkuyu Nükleer Santrali işçileriyle ilgili konuştu.

Akkuyu Nükleer Santrali’nin çevre açısından sorun olmasının yanında ortaya çıkan görüntülerle işçi sağlığı açısından da sorun olduğunu söyleyen Öztunç, işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili şunları söyledi:

“Kapalı transit yemek taşıma aracında yemek taşıyoruz diyorlar ama görüntülerde görüyorsunuz, yemek taşınması gerekirken işçi taşınmış. Bir araçtan 16 kişi iniyor. 16 insan oraya o şekilde sığdırılır mı? İşçi sağlığına ve insan haklarına aykırı. Hijyen hiç yok. Korona diye bir sıkıntı var. Nasıl sosyal mesafe kurallarına uyulacak? Sosyal mesafe, işçi sağlığı, hijyen yok. Üstelik yemek taşıma aracı bu. Bununla ilgili soruşturma açıldı mı? Mersin Valisini göreve davet ediyorum, soruşturma açılmalıdır.”

BAKAN KOCA’YA: AKKUYU İLE İLGİLİ ADIM AT

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da seslenen Öztunç, işçilerin bu koşullarda çalıştığı sürece pandemi ile mücadelede başarılı olunamayacağını vurgulayarak, “Sayın Sağlık Bakanı hiç valiyi ve o bölgenin milletvekillerini arayıp da ‘Ya arkadaş bu nedir dediniz mi?” sorusuna yanıt istedi.

Yemek aracında işçi taşınmasının yanında sosyal dinlenme mekanlarında da hijyen olmadığını kaydeden Öztunç, “Maske yok, sosyal mesafe yok. Bir kişi Coviid-19 olsa herkese bulaşacak. Böyle işçi güvenliği ve insan hakları olur mu? Sayın Sağlık Bakanı Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili adım atmalıdır” dedi.

‘UTANÇ GÖRÜNTÜLERİ’

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin “Koronavirüs işçiler için meslek hastalığı haline geldi” sözünün Akkuyu inşaatındaki görüntülerle teyit edildiğine dikkat çeken Öztunç, AKP hükümetinin işçileri düşünmediğini belirterek, şunları ekledi:

“Patron daha fazla para kazanacak diye insanlar sağlığından olmamalı. Normal şartlarda zaten bunun olmaması gerekiyor, hele hele pandemi şartlarında daha dikkatli olmamız gerekir. Maalesef Türkiye’de işçinin hastalanması umurlarında değil. Bu hükümet işçiyi düşünmez, işçiyi düşünmediği için umursamaz… Bu görüntüler AK Parti’nin utanç görüntüleri, Türkiye manzaralarıdır.”