Ev İşçileri Dayanışma Sendikası, bugün İstanbul Valiliği'ne kuruluş için başvuru yaptı. Sendikanın kuruluş tarihi, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin yıl dönümüne denk geldi. Sendika herkesi mücadelelerine desteğe çağırdı.

Başvuru dilekçesini ileten kadınlar, Valilik önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Üyeleri kadınlar olan Ev İşçileri Dayanışma Sendikası, "Toz bezi değil ev işçisiyiz" yazılı pankart açtı.

Kadınlar adına açıklama yapan Hatice Çifçi, ev işçilerinin hayatlarını, başkalarının çocuklarını eğiterek ve evdeki diğer işleri yaparak kazandıklarını dile getirdi.

Çifçi, "Kimisine göre enformal sektörün en altındakiler, kimisine göre modern köleler, kimisine göre evlerinden, yurtlarından köylerinden edilmiş kadınlarız. Nasıl tanımlarsak tanımlayalım özünde bu alan çalışanlarının alabildiğine sömürüldüğü ve horlandığı bir sektör" dedi.

Sadece İstanbul'da 400 binin üzerinde ev işçisi olduğunu kaydeden Çifçi, kadın haklarını savunmanın fiyakalı olduğu günlerde ev işçilerinin yalnız bırakıldığını, görmezden gelindiğini belirtti.

Devletin yetkili kurumlarının ev işçilerinin emeğini, ev işçilerinin belini büken çalışma koşullarını görmezden geldiğini ifade eden Hatice Çifçi, "Hatta bu kurumlar bizzat kuralsızlığı teşvik ediyorlar. Çalışma Bakanlığı'nın sözde kayıt dışı çalışmayı önlemek amacıyla teşvik ettiği özel istihdam büroları kayıtsız ve kuralsız çalışmanın asıl kaynağı durumunda" dedi.

Bu sistemin bir yandan erkek egemenliği ile kadını eve zincirlediğini diğer yandan da anti-demokratik ve baskıcı bir siyasal düzen yaratarak tüm sorunları çıkışsızlığa boğduğunu belirten Hatice Çifçi, "Büyükşehirlerin pisliğini Hanife'lerin, Nilgün'lerin, Şengül'lerin nasırlı elleri temizliyor. Bu kadınlar bir yandan çok düşük ücretlerle güvencesiz çalışmaya mahkum edilip emekleri sömürülürken, bir yandan da kayıt dışı çalışmanın sonucu olarak yaşadıkları şiddete, tacize, tecavüze karşı seslerini yükseltemiyorlar" dedi.

Dayanışmaya çağrı

Hatice Çifçi, ev işçilerinin "bu amansız şartlarla" mücadele etmek, haklarını savunmak ve dayanışmak için örgütlendiklerini söyledi, şunları belirtti: "Yaşanan trajedinin ağırlığına karşın ev işçileri olarak bizler mücadeleye ve dayanışmaya inanmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda başta hükümet olmak üzere devletin ilgili kurumları olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı, Aileden ve Kadından sorumlu devlet bakanlığını, İş-Kur'u, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu sorumluluğa davet ediyoruz. Sendikaları ve bütün sivil toplum kuruluşlarını mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz."

ETHA