Sağlık-Sen'in, üyeleri adına Şanlıurfa ve Zonguldak İdare Mahkemelerinde açtığı davalar sonucu her iki mahkeme aynı kararı vererek, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanlarının döner sermaye ek ödemelerini riskli birim katsayısı üzerinden alması gerektiğine hükmetti.
 Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Yönetmeliği'ne göre hastanelerin acil servisine entegre 112'lerde çalışan personele, aldığı döner sermayeye ek olarak ortalama 250 lira riskli birim farkı ödeniyor. Hastane bünyesinde olmayan A ve C Tipi 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında çalışan personel ise bu haktan yararlanamıyor.

Sağlık-Sen'in açtığı davada Şanlıurfa İdare Mahkemesi, riskli birim farkından yararlanma koşulu olarak, 112 acil hizmetlerinin kuruma bağlı olması şartını hukuka aykırı buldu. İdarenin, dava açan 112 ambulans şoförünün geriye dönük yasal alacaklarını tazmin etmesine hükmeden Mahkeme kararında,112 ambulans şoförlüğü görevinin risk içeren bir hizmet olduğu bu nedenle döner sermaye ek ödemesini riskli birim katsayısından alması gerektiği görüşüne yer verdi.
Zonguldak İdare Mahkemesi de 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda acil tıp teknisyeni olarak çalışan personelin fiilen acil nitelik arz eden hizmet ifa ettiği için riskli birim farkı alması gerektiğine karar verdi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, çalışanların katkısıyla oluşan döner sermayenin çalışanlara adil dağılımını engelleyen ciddi mevzuat hataları olduğunu vurgulayarak, yargı kararları çerçevesinde Türkiye genelindeki bütün A ve C Tipi 112 istasyonlarındaki çalışanların riskli birim katsayısından yararlanması için Bakanlığın düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

CİHAN