Sosyal Haklar Derneği, 11 Mart 2012’de inşaat şantiyesinde çıkan yangında 11 işçinin barındıkları çadırlara yanarak yaşamını yitirdiği Marmarapark Alışveriş Merkezi’nin inşaat ortağı Alman ECE firmasına “Yılın Yabancı Sermayecisi” ödülünü layık gördü. 220 milyon dolar maliyet ile yapılan alışveriş merkezinin ekim ayında “Türkiye’nin ilk galaksi temalı alışveriş merkezi” unvanıyla hizmete girdiğini hatırlatan dernek, ödülle ilgili yaptığı açıklamada aradan geçen bir senede yasal düzlemde hiçbir adım atılmadığına, konu hakkında açılan davanın 3 kişi ile sınırlı kaldığına ve şirketin ölen işçileri suçladığına dikkat çekti.

‘TÜRKİYE YATIRIM CENNETİ’

“O arada yanarak ölen 11 işçi unutuldu, alışveriş merkezi inşaatı hızla devam etti ve içerisi müşteriden geçilmiyor” diyen dernek, Türkiye’nin yatırım cenneti olmasını 6 maddede açıkladı:

1- Yasal düzenlemeler yetersiz. Ki bu örnekte olduğu gibi yeterli olsa bile uymasanız da olur.

2- En ucuz işçi Türkiye’de, sadece ücretleri değil, beslenmesi ayrı dert barınması ayrı dert ısınması ayrı dert olan bu maliyet kaynağı için hemen hemen hiç para harcamazsınız.

3- Oldu da işçilerin başına bir şey geldi, dert değil. İnşaatınıza tam gaz devam edebilirsiniz, mühürlenmez etmez, ucuz işgücü bol olduğu için hemen yerine başka işçiler koyabilirsiniz.

4- Denetimler yasalarda olsa bile yapmasanız da olur. Yasal olarak işe almak zorunda olduğunuz İş güvenliği Uzmanı bu örnekte olduğu gibi olumsuz rapor yazarsa işten atarsınız olur biter. Hiçbir sorumluluğu yok, olumlu rapor yazacak eleman bulana kadar şansınızı deneyebilirsiniz.

5- Tüm bunlara rağmen yangın oldu hiç üzülmeyin, yasa koyucular, bakanlık, avukatlar herkes hala arkanızda. Davalar devam eder, 2-3 kişi yargılanır durur. Yargılanan elemanlarınız değerli olsa bile dert değil hala işin başında tutabilirsiniz. Bu, mahkumları öldürdüğü için yargılanan gardiyanın bir yandan da aynı yerde gardiyanlığa devam etmesi gibi bir şey olasına rağmen Türkiye’de olağan bir durum.

6- Tüm bu maddelerin hepsi ters mi gitti? Yine dert değil. Türk halkının sözde vicdanı çok kuvvetlidir, mağdurun yanındadır ama konu alışverişe geldi mi hepsini unutur. Alışveriş merkeziniz yine ağzına kadar dolar. Tüm bilimum Twitter, Facebook, Foursquare gibi sosyal paylaşım sitelerine “ben şimdi marmara forumdayım, çok mutluyum süper yer” diye mesajlar atarlar hiç utanmadan sıkılmadan. Sizin ülkenizdeki gibi ürettiğiniz ürün, yaptığınızı mekan vs boykot edilmez.

“Tüm bunlara rağmen yaptığınız yatırımları üçe beşe katlamazsanız, yeni yeni alışveriş merkezi yapmazsanız kırılır” diyen Sosyal Haklar Derneği, ödülü ECE şirketine verdiğini açıkladı. (Sendika.Org)