Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu (IFRC), çadır satışıyla gündeme gelen ve 11 ticari şirketi bulunan Kızılay'ın statüsünü değiştirmeye hazırlanıyor.

Depremzedelere dağıtması gerektiği çadırları parayla sattığı ortaya çıkan ve yardım kuruluşu olmasına rağmen 11 ticari şirkete sahip olan Kızılay, uluslararası platformlarda karşılıksız ve gönüllülük esasına çalışan dernek olarak tanınmama riskiyle karşı karşıya.

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in köşesinden aktardığı bilgiye göre Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu (IFRC), Kızılay’ın 11 ticari şirketi nedeniyle statüsünü değiştirmeye hazırlanıyor.

Bülent Aydemir'in yazısının bir bölümü şöyle:

"Onbinlerce canımızı yitirdiğimiz Kahramanmaraş depreminin ardından tartışılan kurumların başında göz bebeğimiz olan Kızılay da geliyordu. 155 yıllık mazisi bulunan Kızılayımızı şimdi yeni bir risk ve tehdit bekliyor. Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu (IFRC), Kızılay’ın 11 ticari şirketi nedeniyle statüsünü değiştirmeye hazırlanıyor.

Tüzüğünde yer alan maddelere göre Kızılay; tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşu olarak tanımlanıyor.

Bu tarz uluslararası yardım kuruluşları, faaliyetlerini kâr amacı gütmeden ve karşılıksız yürütüyor ancak son depremde de yaşandığı üzere; çadır, malzeme satışı ve Kızılay’ın bağlı 11 şirketiyle yürüttüğü faaliyetler, uluslararası çatı kuruluş IFRC ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nde (ICRC) tartışma konusu oldu.

Bu kuruluşların, ticari faaliyetleri nedeniyle Kızılay’ı artık karşılıksız yardım yapan kuruluş statüsünden çıkarmaya hazırlandıkları ifade ediliyor. Bu karar, üst komiteler tarafından kabul edilirse Kızılay, artık uluslararası platformlarda karşılıksız ve gönüllülük esasına çalışan dernek olarak tanımayacak.

Bu durumda Kızılay’ın acil olarak yeniden yapılandırılması ve hepimizi derinden yaralayan ve kabul edilemez kararın önüne geçilmesi gerekiyor. Gerekirse ticari şirketler başka bir yapı ve teşkilat altında örgütlenebilir; buradan elde edilecek gelir oraya aktarılır.