HDP milletvekili Garo Paylan Bursa'da yıkılan Aziz Georgios kilisesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a soru önergesi yöneltti.

Paylan "Ülkemizde yıkıma terk edilen çok sayıda kilisenin korunması için ne yapacaksınız?" dedi.

Paylan'ın önergesi şöyle:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü himayesinde bulunan Bursa Özlüce’deki tarihi Aziz Georgios Rum Kilisesi bakımsızlıktan dolayı yıkılmıştır.

Mübadeleden sonra camiye dönüştürülen, fakat cemaati bulunmadığından dolayı metruk hale gelen yapı 2006 yılında Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilmiş ve kültür merkezine dönüştürülmüştü. 2013 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açılan bir dava sonucunda yapı belediyeden alınıp, İnesiye Köyü Cami Vakfı adına tescil edilmiş ve kapısına kilit vurulmuştu.

Bu bağlamda,

1. Aziz Georgios Rum Kilisesini neden yıkılmaya terk ettiniz?

2. Yapıda çatlaklar oluştuğuna dair farklı tarihlerde Nilüfer Belediyesi tarafından yapılan uyarıları neden dikkate almadınız?

3. Aziz Georgios Rum Kilisesinin yıkılmasından sorumlu kişi veya kurumlar hakkında soruşturma açacak mısınız?

4. Ülkemizde yıkıma terk edilen çok sayıda kilisenin korunması için ne yapacaksınız?"

NE OLMUŞTU?

Metruk bir haldeyken Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek Kültürevi'ne dönüştürülen, ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün açtığı dava sonucu Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne geçen eski adıyla Aziz Georgios, yeni adıyla Özlüce Kilisesi, bakımsızlıktan yıkıldı.

1896 yılında yapıldığı tahmin edilen Aziz Georgios Rum Ortadoks Kilisesi, mübadeleden sonra camiye dönüştürülmüş ancak yeni Özlüce Camisi yapıldıktan sonra kullanılmadığı için metruk bir hale gelmişti.

2006 yılında metruk haldeki tarihi yapıyı devralan Nilüfer Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylanan proje kapsamında binayı restore ederek, 2009 yılında Özlüce Kültürevi olarak hizmete açmıştı.

Geçmişte hem kilise hem de cami olarak kullanıldığı için "Bursa'nın Ayasofya"sı olarak anılan bu kültürel miras, 2013 yılında, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün açtığı dava sonucu Özlüce Kültürevi belediyeden alınarak, İnesiye Köyü Cami Vakfı'na tescil ettirilmiş.

Bursadabugün gazetesinden  Gülname Paça'nın haberine göre, kapısına kilit vurulan tarihi binaya yıllarca hiçbir müdahalede bulunulmayınca, yapıda çatlaklar oluşmaya başladı. Durumu Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bildirerek yıkılma tehlikesine dikkat çeken Nilüfer Belediyesi, 2016 yılında tekrar girişimde bulundu ve binanın tadilatını yapmak üzere tekrar kendisine tahsis edilmesini talep etti. Habere göre ancak yapının ibadethane dışında bir amaçla kullanılamayacağı ve buranın cami yapılacağı ifade edildi.

Yapıdaki çatlaklar her geçen gün derinleşince 2019 yılında Nilüfer Belediyesi, yıkım uyarısında bulunarak tekrar yapının belediyeye kiralanmasını talep etti. Ancak gazetenin haberine göre red cevabı aldı. Tüm bu sürecin sonunda tarihi bina geceyarısı yıkıldı.

Tarihi yapının ilgisiz bırakılmasına tepki gösteren Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, " 2013 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü bize dava açtı ve tarihi yapı onlara verildi. Burası bizim için önemli bir merkezdi. Bursa'nın Ayasofya'sıydı burası. Mustafa Bozbey döneminde 2 milyona yakın para harcadık. Uzmanlar getirdik. 2016 yılında çatlaklar oluştu. Tekrar uzmanları çağırdık ve vakıflardan onarmamız için rica ettik. Ama kabul etmediler. 2019 yılında tekrar bize kiralayın, biz bu yapıyı koruma altına alalım, onaralım dedik ama yine kabul etmediler. Şimdi burası yıkıldı. Bunun sorumlusu kim? Dava açacağız. Bu yapının bir kısmı daha yıkılacak illa ki. Biz bu yapıyı tekrar ayağa kaldırmak istiyoruz. Bu yapıyı gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Yapmakta gönüllüyüz" dedi.