AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi, BursaMuhalif çalışanlarının ulaşım kartlarını yaptıkları haberleri gerekçe göstererek iptal etti.

İptal kararı ve gerekçesi önceden kendilerine bildirilmeyen gazeteciler, kartlarını kullanmak istediklerinde “kartınız kara listeye alınmıştır” yazısı ile karşı karşıya kaldılar.

Büyükşehir Belediyesi daha önce de Evrensel’in Bursa muhabirlerinin ulaşım kartlarını iptal etmişti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ulaşım kartlarını yılda bir kez vize ederek ulaşıma açarken vize tarihi dolmadan BursaMuhalif.com çalışanlarının kartlarını iptal etti.

Bursa Muhalif'te yer alan haberde ulaşım kartlarının turnikede okunduğunda ekrana “kartınız kara listeye alınmıştır” yazısı çıktığı ifade edildi.

Gazete çalışanları, kartlarının Bursa Büyükşehir Belediyesinin kentte yaptığı usulsüz uygulamalarını haberleştirdikleri için kesildiğini söyledi.

EVRENSEL MUHABİRLERİNİN KARTLARI DA İPTAL EDİLMİŞTİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi daha önce de Evrensel gazetesinin Bursa muhabirlerinin ve ÇGD yönetiminin vermiş olduğu listede yer alan bazı gazetecilerinde ulaşım kartlarını iptal etmiş ve daha sonra ÇGD Bursa Şubesinin listesini kabul etmeyeceğini bildirmişti.

BURULAŞ'IN KARTI DA "SARAY BASIN KARTI" GİBİ OLDU

Büyükşehir Belediyesi, basın çalışanlarının kullandığı ve her yıl yenilenen Bukartlarla ilgili Ocak 2020’de yeni bir düzenlemeye gitmiş, ilgili düzenlemeye göre meslek kuruluşlarından herhangi bir liste talep edilmeyeceği yönünde açıklama yaptığını söyleyen ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, “Basın Kartı sahibi olmayıp, Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen ücretsiz ulaşım kartından yararlanmak isteyen basın çalışanlarının başvuruları 2020’den bu yana çalıştıkları kurum tarafından gönderiliyor. Nasıl ki sarı basın kartı, saray basın kartı olmuşsa, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BURULAŞ’ca gazetecilere görevlerini daha kolay yapsınlar diye sağlanan ulaşım kartı da aynı işlevdedir artık” dedi.

“EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR”

BursaMuhalif çalışanı gazetecilerin kartlarını keyfi gerekçelerle iptal etmek, eşitlik ilkesine aykırıdır, işlevsel anlamda sansürden başka bir şey olmadığını söyleyen Deniz, “Alıştıkları anti demokratik uygulamaların bir örneğidir. Yıllarca gazetelerin şoförlerine, yemekhane çalışanlarına, gazetecilik yapmadığı halde yandaşların eş ve çocuklarına dağıtılan kartların Bursamuhalif çalışanlarına verilmemesinin gerekçesi nedir? Şu anda Bursa’da ücretsiz seyahat kartından yararlananlar kimlerdir? Bursamuhalif çalışanları dışında kartı iptal edilen bir gazeteci var mıdır? Başkan danışmanının görevi kamu kaynağını keyfince idare etmek midir?” sorularını sordu.

“Alinur Aktaş ve bu kararın alınmasını kendine görev edinen, bir zamanlar aynı ulaşım kartını alabilmek için takla atan başkan danışmanımsı şahıs bilsin ki gazetecilerin kartlarını iptal ederek gazetecilik mesleğinin önüne engel koyamazlar” diyen Deniz, “Çünkü kartla gazeteci olunmaz.  Halkın haber alma hakkı kutsaldır ve engellenemez. Böyle geldi, böyle de gitmez. Sonsuz iktidar kalınmaz” ifadelerini kullandı.