Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredi ve burslar ile ilgili Ziraat Bankası ile yeni bir protokol yaptı.

Buna göre ayın altısında yapılan burs ve yedisinde yapılan kredi ödemeleri bundan sonra öğrencilerin T.C. kimlik numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihlerde yapılacak.

KYK internet sitesindeki duyuruya göre yeni protokol 1 Temmuz 2014’te hayata geçecek.

Yeni protkolle T.C kimlik numarasının son hanesi “sıfır” olanlar için ödeme günü her ayın altısı olurken, kimlik numarasının son hanesi “iki’ olanlara ödemeler ayın yedisinde, “dört" olanlara ayın sekizinde, altı olanlara ayın dokuzunda ve kimlik numarası sekiz ile bitenlere burs ve kredi ödemeleri her ayın onunda yapılacak.

Ayrıca protokolün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tahsilat işlemlerinde sanal pos da devreye giriyor. Bu düzenlemeyle tahsilatlar artık internet üzerinden kredi kartı ile de yapılabilecek.

Yine imzalanan protokolde bankanın vadesiz hesapta mevduatı bloke etmesi kaldırılırken öğrencilere yapılan kredi ödemeleri üzerinden alınan binde ikilik komisyon binde bire düşürülüyor.

KYK’nın öğrencilere verdiği aylık burs ve kredi ücreti 300 TL. Öğrenciler aldıkları kredileri normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra ödemeye başlıyor.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın evlenen öğrencilerin ödemelerine dair haberler çıkmış ancak bu koun resmiyet kazanmamıştı. Bu uygulamaya göre; üniversitede evlenmeleri halinde Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun öğrencilere verdiği kredi ve bursları geri almaması, geçmişe dönük kredi borçlarının silinmesi, öğrenim hayatı bitene dek evli öğrencilere burs verilmesi, evli öğrencilere yurtların ücretsiz olması, yurtlarda erkekler ayrı kadınlar ayrı yerlerde kalmaya devam etmesi söz konusuydu.  (Bianet)