Bulgaristan İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, Burgaz kentinde 18 Temmuz 2012’de bir otobüse düzenlenen intihar saldırısının arkasında Lübnan Hizbullah’ının olduğunu söyledi.

Bakan Tsvetanov, saldırının ardından başlatılan ve 6 aydır devam eden soruşturmanın sonuçlarını başkent Sofya’da düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Tsvetanov, “Lübnanlı militan grup Hizbullah’la ilişkili iki kişinin Bulgaristan tatil kenti Burgaz’da beş İsrailli turistin ölümüyle sonuçlanan otobüs saldırısıyla bağlantısı var” dedi.

Bakan, söz konusu iki kişi ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

HİZBULLAH BAĞLANTISI AÇIĞA ÇIKARSA AB TERÖR LİSTESİNE ALINACAK

Bulgaristan’ın saldırıya dair yürüttüğü soruşturmanın sonucunda, Hizbullah’ın olayla ilgili bağlantısının olduğu açığa çıkması durumunda AB terörist örgütler listesine alınabilineceği belirtiliyor. İngiltere ve Hollanda’nın böylesi bir adımı desteklerken, Fransa’nın başını çektiği bazı ülkelerin ise karşı çıkması bekleniyor. Fransa, Lübnan'da hükümet ortağı olan Hizbullah'ın politik, sosyal ve militan bir hareket olduğu görüşünde.

İNTİHAR SALDIRISI OLAYI

Burgaz kenti havaalanında, 18 Temmuz 2012’de İsrailli turistlerin bindiği otobüse düzenlenen intihar saldırısında beş İsrail vatandaşı ile Bulgar otobüs şoförü hayatını kaybetmişti.

Saldırının hemen ardından İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak olayın arkasında, İran'ın desteğindeki Lübnanlı Hizbullah grubunun olduğunu savunmuştu.

Bulgaristan polisi ve yetkilileri, olayda ölen saldırganın Avustralya ve Kanada pasaportlu başka iki kişiyle birlikte Hizbullah’a bağlı bir gruptan olduğunu belirtti. Grubun bombalamadan bir ay önce Burgaz’a geldiği düşünülüyor.

İntihar bombacısı olduğu düşünülen kişinin robot resmi hazırlanmış, ancak kendisiyle ilgili çok az bilgiye ulaşılabilmişti.