HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a istifa çağrısında bulundu. Buldan, “Bu iktidarı göndermek artık boynumuzun borcudur” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, deprem bölgesi olan Gaziantep'in İslahiye ilçesinde depremzedeleri ziyaretinin ardından açıklama yaptı. 

'ÖLÜ SAYISI AÇIKLANANIN ÜSTÜNDE'

Buldan, yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyerek sözlerine başladı. Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, 11 gün geçmesine rağmen enkaz altında kurtarılmayı bekleyen insanların olduğunu belirterek, “Çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği, çok sayıda evin yıkıldığı, ama hala enkaz altında insanların olduğu bilgisini aldık. Sayı resmi olmamakla birlikte iki bin olarak ifade ediliyor ama bu sayının çok çok üstünde bir ölüm sayısı olduğunu biliyoruz. Enkaz altında hala çıkarılmayan canların oluğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bir an önce enkaz altında kalan insanların çıkarılması, daha sonra enkaz kaldırma çalışmalarının yapılması önemli. Vücut bütünlüğüne zarar verecek işlemlerden kaçınılmalıdır. Yaralı olan insanlarımız var. Onlara da acil şifalar diliyorum” dedi. 

'İSTİFA ETMESİ GEREKENLER PARMAK SALLIYOR'

Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “HDP olarak 11 gündür deprem felaketi yaşayan bütün illerimizde insanlarımızı ziyaret ettik, acılarını paylaştık, yaralarını sarmaya çalıştık. Ancak ilk 2-3 gün ortada olmayan AKP-MHP iktidarının son günlerde ortaya çıkması ve yapılan yardımları engellemesi, HDP başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri, meslek örgütlerine, gönüllü insanlara, milyonlarca insana engel olmaya çalıştıklarını gördük. Elbette bu fotoğraf Türkiye tarihine karar bir tablo olarak geçti. 20 yıldır ülkeyi nasıl yönettiğinin bir fotoğrafı olarak ortaya çıktı. Tüm afetlerde olduğu gibi, yangınlarda, depremlerde, sellerde, bütün bu afet dönemlerinde iktidar çok farklı bir müdahale algısıyla karşılaştık. İnsanlara yardım ederken, insanların yanına gitmeye çalışırken, iktidarın engellemesiyle karşı karşıya kaldık. Bugün istifa etmesi gerekenler, yardım yapanlara parmak sallıyor. İstifa etmesi gerekenler, yardım ulaştırmaya çalışanlara müdahale ediyor. Bu iktidarda biraz vicdan, biraz yüz olsaydı, ilk iki günden sonra Cumhurbaşkanı dahil hepsinin istifa etmesi gerekirdi. Ancak onlarda ne istifa edecek yüz var, nede böyle bir vicdan var."

'HALKIMIZI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ'

"Bir kez daha iktidara sesleniyoruz, yardım yapanlara engel olmayın, gölge olmayın" diyen Buldan, "Bırakın insanlar bu dayanışma duygusuyla, bu vicdan duygusuyla birbirlerinin yarasını sarsın. Bu enkazdan bir an önce halkımız kurtulsun. Bugün İslahiye’de bir kez daha gördük, Güney Kürdistan’dan gelen yardım ekibine bile müdahale edilmiş. Onların yardım etmesi engellenmiş, çakışmalara katılması engellenmiş. Yüzlerce insan yardım için gelmiş, ancak çadırlarından çıkmalarına bile izin verilmiyor. Böyle bir vicdan, böyle bir ahlak berede görülmüş. Yapamıyorsanız, bari bırakın biz yapalım. Biz yapacak güce de iradeye de sahibiz. Halkımızı hiçbir gün yalnız bırakmadık, bundan sonra da yalnız bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

'UTANÇ TABLOSU TÜRKİYE TARİHİNE YAZILDI'

Buldan sözlerine şöyle devam etti: "Dün Pazarcık’ta yardım toplanan depomuza bir kayyım atandı. Bu da tarihe bir ilk olarak geçti, bu da bir utanç tablosu olarak Türkiye tarihine yazıldı. Yardımın yapıldığı, insanların gönüllü çalıştığı bir yerde, orayı terk edeceksiniz, biz yardımı dağıtacağız, yoksa hepinizi gözaltına alacağız demenin bir izahı yoktur, hiçbir açıklaması yoktur. Ben dün de söyledim, bugün de söylüyorum. Biz o yardımları halkımıza ulaştırırız. Siz istediğiniz kadar engellemeye çalışın, siz vicdanınız ve ahlakınızla baş başa kalacaksınız."

'AKP’Yİ GÖNDERMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR'

Buldan son olarak şunları söyledi: "Bu yaraları, bu acıları en kısa zamanda iyileştirmenin, sarmanın mücadelesini hep birlikte vereceğiz. AKP-MHP hükümetini göndermek artık bizim boynumuzun borcudur. Bu saatten sonra onları iktidardan indirmek, bizim boynumuzun borcudur. Halkımıza söz veriyoruz. Sandıklar ne zaman kurulursa kurulsun, seçimler ne zaman yapılırsa yapılsın, elbette şuan seçim tarihini konuşacak bir zamanda değiliz, ama ne zaman yapılırsa yapılsın, bu iktidarın gitmesi için halkımızla birlikte her türlü çalışmayı, sandıkta onların kaybetmesi için bu mücadeleyi yürüteceğiz."