Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, demiryollarının bütün dünyada en güvenli ulaşım yolu olduğunu; ancak Türkiye’de “ölüm yoluna” dönüştüğü belirtildi.

Açıklamanın devamında, “Gelen ilk bilgiler bu kazanın ciddi bir sinyalizasyon hatasından kaynaklandığını gösteriyor, ki bu da şaşırtıcı değil. Çünkü bugüne kadar uzman kişi ve kurumların hiçbir uyarısını ciddiye almayan bir TCDD yönetimi, Bakanlık ve siyasi sorumlular işbaşında bulunuyor” denildi.

‘KAZA DEĞİL CİNAYET’

AKP döneminde tren kazalarında en az 88 kişinin yaşamını yitirdiği ve yüzlerce kişinin yaralandığının belirtildiği açıklamada, “Göz göre göre gelene; kaza değil cinayet denir. Tamamlanmadan, eksikleri giderilmeden apar topar hizmete açılan ve seçim yatırımı olarak kullanılan hızlı tren hattının can alacağı daha ilk anlardan belliydi. Çoğu zaman rutin kontrollerin dahi yapılmadığı tren raylarında ve sinyalizasyon sisteminde sıkıntıların olduğu bilinmesine rağmen Bakanlık hiçbir önlem almadı, iyileştirme sürecine girmedi. Alt düzey güvenlik önlemi alındı ve trafik emniyeti sağlanmadı, hat bu şekilde kullanıma açıldı” ifadelerine yer verildi.

‘AKP İKTİDARI ÖLÜM MAKİNESİ GİBİ ÇALIŞIYOR’

2004 yılında gerçekleşen Tavşancıl ve Pamukova’da yaşanan kazaların hatırlatıldığı açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“İnsan canının hiçbir öneminin kalmadığı bir ülke ve toplum haline gelmiş olmamız bu siyasi iktidarın en büyük başarısıdır. AKP iktidarı ülkede ölüm makinesi gibi çalışıyor. Seçim yatırımı, gösteriş, propaganda ve oy hesabı ile yapılan her iş seçimden sonra mutlaka can alıyor. Tren hatlarını kontrol etmeyi, iyileştirmeleri yapmayı sağlayamayan bir yürütmenin başı, siyasi ambalaj olarak bu sefer de bir kararname ile Uzay Ajansı'nın kuruluşunu ilan ediyor ve 6 saat sonra ülkenin başkentinde bu felaket yaşanıyor. İnsanlar AKP’nin reklam siyasetinin kurbanı oluyor. “

‘İSTİFA İÇİN KAÇ KİŞİNİN ÖLMESİ BEKLENİYOR’

Açıklamanın devamında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yönetiminden siyasi alanda sorumlu olanların istifa edip etmeyeceği sorularak, “Bilmek istiyoruz, sorumlu olanların istifa etmeleri için daha kaç kişinin ölmesi bekleniyor?” denildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı