HDP, Herkes İçin Adalet kampanyası kapsamında düzenlediği İş ve Aş Buluşmalarına Diyarbakır ve İzmir’in ardından Van’da devam ediyor.

Van İş ve Buluşmalarının ilk gününe HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da katıldı.

Van Kapıköy Sınır Kapısında yapılması planlanan açıklama polis engeline takıldı.

Bunun üzerine Buldan ve HDP heyeti açıklamayı Van’ın Saray ilçesinde açıklama yapmak üzere hareket etti.

Ancak bu bölgede adeta bir polis ve zırhlı araç ordusu ile karşılandı.

Heyetin açıklama yapmasının engellenmesi, kameralarının önünün onlarca polis tarafından kalkanlarla kapatılması ve basının çekim yapmasının engellenmesi üzerine devreye HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç girdi.

Sarısaç, basın mensuplarından birinin kamerasını alarak canlı yayın yapmaya başladı.

Polisin, engellemenin pandemiden kaynaklı olduğunu ve açıklamanın halk sağlığını tehdit ettiğini iddia etmesi üzerine, Buldan’ın beraberindeki HDP MYK Üyeleri ve Milletvekilleri, yapacakları açıklamanın açık havada, halka açık olmayan bir ortamda ve mesafeli şekilde yapılacağını söyledi ve binlerce kişinin katılımıyla yapılan AKP kongrelerini hatırlattı.

Polisin engellemelerine rağmen açıklama yapma kararlılığını sürdüren Buldan, şunları söyledi:

‘15 TEMMUZ DARBESİ GERÇEKLEŞSEYDİ BUGÜN VAN'DA YİNE AYNI ŞEY YAŞANACAKTI’

Değerli halkımız, basın aracılığıyla bugün sizlere sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bugün karşılaştığımız bu tutum ve manzara Türkiye'nin geleceği, Türkiye’nin demokrasisi açısından tam bir utançtır. Darbe dönemlerinde bile bu ülkede bu görüntüler yaşanmamıştır. Bu ülkede darbe yapmak isteyenler bile sizin kadar fütursuzca davranmamıştır. 15 Temmuz darbesi gerçekleşseydi bugünkü durumla aynı şeyler yaşanacaktı.

‘SİZE AÇIKLAMAMIZI ENGELLEME TALİMATINI VERENLER BİLSİN Kİ HALKIMIZLA ARAMIZA KİMSE GİREMEYECEK’

Biz bu talimatın sahiplerinin, burada açıklama yapmamıza izin vermeyenlerin kimler olduğunu biliyoruz. Ancak ant olsun ki size bu talimatları verenlere asla prim vermeyeceğiz, asla onların önünde diz çökmeyeceğiz. Halkımızla, tabanımızla, seçmenimizle aramıza kimse giremeyecek. İşte bunu yaptığınız için her gün oy kaybediyorsunuz. İşte bunu yaptığınız için her gün küçülüyorsunuz. Siz bunu yaptığınız için biz büyüyoruz, çoğalıyoruz. Bu manzara bugün Türkiye tarihine bir utanç tablosu olarak geçmiştir.

KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMALIDIR

Biz 20 kilometre ileride olan Kapıköy Sınır Kapısında Van halkımızın taleplerini dile getirmek üzere açıklama yapmak istedik ancak engellendik. Ama yine de sesimizi halkımıza duyurmak istedik.

Bu kapı çözüm sürecinde yani bu ülkede barış olsun diye, bu ülkeye demokrasi gelsin diye, bu ülkede özgürlükler olsun diye, artık kardeş kanı akmasın diye başlatılan bir süreçte açılmıştı. Van halkına hizmet ediyordu. Orada yapılan ticaret Van halkının gelirine, istihdamına fayda sağlıyordu. Fakat pandemi ile birlikte yani tam da bir yıl önce bugün bu kapı kapatıldı. Elbette ki pandemi koşullarını hiçe sayarak değil, gerekli tedbirler alınarak, gerekli şartlar yerine getirilerek bu kapı açılmalıdır. Van halkının istediği, talep ettiği de budur.

‘TÜM SINIR KAPILARI AÇIKKEN VAN SINIR KAPILARI KAPALI; VAN HALKI CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR’

Bu bölgede bütün sınır kapıları açıkken sadece Kapıköy’ün, Erbulak’ın ve Esendere sınır kapılarının kapalı olması bölgedeki halka büyük bir zulümdür. Bu halka yapılan en büyük haksızlıktır. Van halkı bu şekilde cezalandırılmak isteniyor. Van halkının ekonomiden, istihdamdan, gelirden faydalanmaması için her türlü engelleme yapılıyor.

‘İRAN HALKI UÇAKLA ANTALYA’YA GİDEBİLİYOR, MİNİBÜSLE VAN’A GELEMİYOR’

Birkaç gün sonra bu bölgede Newroz kutlamaları başlayacak. İran’da Newroz kutlamaları şimdiden başladı. Newroz tatili ile birlikte İran halkı uçak seferleri ile Antalya’ya, İzmir’e, İstanbul’a gidecek ancak minibüsle bu sınır kapısından Van’a giriş yapamayacaklar. Bu tam bir çifte standart. Bunu kabul etmiyoruz.

 Pandemi uçakta seyahat edene bulaşmayacak, minibüsle seyahat edene bulaşacak anlayışını kabul etmiyoruz. Bugün burada Van halkının, esnafın, turizmcilerin bu talebini bir kez daha ile getirmek istedik. Van halkı şunu bilsin; HDP her türlü talebinizi her yerde, tüm engellemelere rağmen dile getirecektir. Bunun önüne kimse geçemeyecektir.

Bir kez daha ifade ediyoruz, Kapıköy Sınır Kapısı pandemi şartlarına uygun şekilde acilen açılmalıdır. Kapatılan oteller buradan geçişler olmadığı için azalan gelir dikkate alınmalıdır. Sınır kapısı açılırsa belki de işinden aşından edilen insanlar işlerine geri dönecektir. Van halkının talebi budur. Biz de bu talebin arkasındayız.