Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars İl Örgütü’nün 4’üncü Olağan Kongresi, kentteki bir düğün salonunda gerçekleşti. Kongrenin gerçekleştiği salona; “Umut ve cesaret ile örgütlenelim faşizmi yenelim” ve “Halkımıza sözümüz var çözüm bizde” pankartları asıldı. Kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, parti milletvekilleri, PM üyeleri, Yeşil Sol Parti, EMEP, Saadet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye İşçi Partisi, 78’liler Derneği’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 

Saygı duruşu ve raporların okunmasının ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AYM’nin partilerinin hesaplarına bloke koyma kararını ve güncel gelişmeleri değerlendirdi. 

'TEK DERTLERİ HDP’Yİ ENGELLEMEK'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, kongrelerinin çok güçlü geçtiğini söyleyen Buldan, “Gittiğimiz her yerde aynı teveccühü aynı alakayı halkımızdan görüyoruz. Bugün Türkiye’nin her yerinde HDP var. Siyasette HDP var, meydanlarda HDP var, sokaklarda HDP var, mücadelede HDP var, ezilenlerin yanında HDP var, mazlumların yanında, kadınların yanında gençlerin yanında HDP var. Ama bir yandan da bazılarının korkulu rüyası haline gelen bir HDP var. AKP-MHP’nin korkulu rüyası olan ve her gece rüyasına giren, bütün planlarını, bütün çalışmalarını ‘HDP’yi nasıl engellerim, nasıl siyasetten uzaklaştırırım’ hesabı üzerine yapıyor. Bunun hesabını yapan bir zihniyetin sahibi olan AKP-MHP ittifakı var. Ama korkmaya devam etsinler korkulu rüyalar görmeye devam etsinler çünkü HDP gümbür gümbür geliyor. Biz biliyoruz ki AKP ve MHP’nin derdi bu ülkenin sorunları değil. AKP ve MHP’nin derdi ülkede yaşanan ekonomik kriz değil, ülkede sefalete, açlığa, yoksulluğa sürüklenmesi değil. AKP ve MHP’nin derdi sadece ve sadece HDP’nin nasıl engelleneceği üzerinedir” dedi. ,

'SEÇİM ÇALIŞMALARINI HUKUKSUZLUKLAR ÜZERİNE KURDULAR'

Buldan’ın konuşmasından başlıklar şöyle: “Son olarak; AYM’nin verdiği kararla HDP’nin yani Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin, 6 milyondan fazla insanın oy verdiği bir partinin hazine yardımının aktarıldığı hesaba bloke konularak hazine yardımından yoksun bırakılması ve yardımın gasp edilmesi meselesi var. Elbette ki bu kararın hukuki bir karar olmadığını biliyoruz. Bu kararın Saray’ın talimatıyla alındığını da biliyoruz. AYM’nin bu hukuksuzluğun altına imza atarak kendisini sarayın aracı haline getirdiğini üzüntüyle belirtmek istiyorum. Onlar hazine yardımımızı bloke edebilirler ama asla halkın iradesini bloke edecek olan hiçbir güç yoktur. Biz bu hukuksuzluğun aynı zamanda AKP-MHP’nin seçim çalışması olduğunu biliyoruz. Çünkü olanlar seçim çalışmaları haksızlık ve hukuksuzluklar üzerine kurdular ve bunu devam ettiriyorlar. Kobanê kumpas davası buna bir örnektir, HDP’nin kapatılma davası buna bir örnektir, belediyelerimize atanan kayyımlar buna bir örnektir, milletvekillerimizin fezlekelerle vekilliklerinin düşürülmesi buna bir örnektir. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın tutuklanması buna bir örnektir."

‘KENDİ ADAYIMIZLA SEÇİME GİRECEĞİZ’

Buldan şöyle devam etti: "Şimdi herkesin dört gözle beklediği cumhurbaşkanı adayının kim olacağı meselesi. Biz HDP olarak en kısa zamanda kendi cumhurbaşkanı adayımızı Türkiye halklarıyla paylaşacağız. HDP kendi adayını çıkaracak kendi adayını gösterecek ve seçimlere kendi adayıyla gidecek. Bizim Cumhur İttifakı'yla ne Millet İttifakı'yla herhangi bir ortaklığımız yok. Ancak ilkesel yaklaşımlarımız var bunları zamanı geldiğinde oturup konuşabiliriz müzakere edebiliriz, diyalog içinde olabiliriz. Ama HDP’nin şuan ki kararı kendi adayıyla seçimlere girmektir. Türkiye’nin tüm demokrasi güçleriyle birlikte emek ve özgürlük ittifakıyla birlikte kadınların, gençlerin onayıyla bu ülkede bütün kesimlerin önerilerini, görüşlerini alarak kendi adayını en kısa zamanda açıklamanın hazırlıklarını yaptığımızı belirtmek istiyorum. Hiç kimse HDP’yi A ya da B partisine bağlamasın. HDP, Türkiye’de bir iradedir, büyük bir güçtür ve bu irade de güce bağlı olarak seçimlerde büyük bir oy oranıyla çıkmayı hedefleyen bir siyasi partidir."

‘HDP HERKESİN PARTİSİDİR’

"Parlamento seçimlerinde de yine Türkiye’nin en geniş seçim ittifakı ile demokrasi güçleriyle Emek ve Özgürlük İttifakı’nı daha da büyüterek Kurdi ittifaklarımıza, kadın ittifaklarımıza ve Türkiye’nin farklı kesimlerini, farkı inançlarını farklı mezheplerini parlamentoya taşımanın ve çok sayıda milletvekiliyle parlamentoya girmenin çalışmalarını yaptığımızı halkımızın bilmesini istiyorum" diyen Buldan son olrak şöyle devam etti: "HDP sadece Kürtlerden değil bugün Ermenilerin de Süryanilerin de Alevilerin de Azerilerin de Terekemelerin de ve bu ülkede ezilen, yok sayılan, ötekileştirilen tüm kesimlerin partisidir. O yüzden sadece Kürtlerin değil diğer inançların ve kimliklerin de parlamentoya taşınması için HDP büyük bir çatıdır. Şunu da unutmamak gerekiyor ki bu ülkede en büyük zulmü en büyük ayrımcılığı en fazla ötekileştirilen halklar Kürtlerdir. Bugüne kadar yaşadığı acılar ortadadır. HDP içerisinde yoğunlukta Kürtler var bu da doğaldır ama aynı zamanda bu ülkenin farklı kimliklerinin de HDP içerisinde siyaset yapması bizim fikriyatımızın gereğidir."