HDK Genel Merkezi’ni ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ittifak çağrılarının seçim için değil, demokrasi için olduğunu vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Merkezi’nde bileşen partilerin genel ve eş başkanlarıyla bir araya geldi. Toplantıya,  HDP milletvekilleri ile İstanbul İl Örgütü yöneticileri de katıldı. 

Buldan, basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesi genel merkez binası önünde açıklama yaptı. 

‘ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ’

AKP’nin saldırılarına karşı birlikte mücadele etme istemiyle HDK’yi ziyaret ettiklerini dile getiren Buldan, tüm Türkiye toplumunun gidişattan rahatsız olduğunu, dayanışa ve mücadeleyi büyüterek kötü gidişattın önünü almayı amaçladıklarını kaydetti. Buldan, “Biz biliyoruz ki bu gidişattan Türkiye’nin birçok kesimi rahatsız. Toplum yaşanan tüm bu saldırılar karşısında büyük bir rahatsızlık yaşıyor. Biz tüm bu saldırılar karşısında çaresiz olmadığımızı, alternatifsiz olmadığımızı söylemek üzere bu demokrasi yürüyüşünü başlattığımızı ifade etmek isterim. Demokrasi yürüyüşümüzü aslında 1 Haziran tarihinde yayınladığımız ‘Demokratik Tutum Belgemizle’ birlikte hayata geçirdik. Bizim demokrasi yürüyüşümüz sadece Edirne ve Hakkari’yle başlayacak olan ve Ankara’ya gidecek olan bir yürüyüşle sınırlı olmadığı gibi, onunla başlayan bir planlama da değildir. Biz bu demokrasi yürüyüşümüzü darbeye karşı, 1 Haziran tarihinde tutum belgemizle birlikte Türkiye kamuoyuna açıkladık ve ilan ettik” diye konuştu.

VERİLMEK İSTENEN İKİ MESAJ

Açıkladıkları tutum belgesinin iki önemli mesajı olduğunu vurgulayan Buldan, “Birinci mesajı; Türkiye’de demokrasi, adalet, kadın özgürlüğü, çevre için, Kürt sorunun demokratik çözümü için savaşların son bulması, aş ve iş için ortak bir mücadele çağrısıdır. Bütün bu ifade ettiklerim Türkiye’de iktidarın yarattığı siyasi iklim sonucunda büyük bir tehdit ve tehlike altındadır. Türkiye’de çözülmesi gereken ana başlıklardır aslında. Demokrasi, adalet, özgürlükler, Kürt sorunu, kadın sorunu, gençlik sorunu aş ve iş sorunu, doğa sorunu çözülmesi gereken sorunların başında geliyor. Yeni bir anayasa çağrısı da yaptık açıkladığımız tutum belgesiyle ve Türkiye’nin en fazla ihtiyaç duyduğu şuan yürürlükte olan halkları inkar eden, özgürlükleri kısıtlayan bu anayasanın biran önce değiştirilmesi ve yeni bir anayasaya duyulan ihtiyaçtır. Buna dönük bugünler bir çağrımız oldu. Bundan rahatsız olanlar var. Tüm bu saydığımız başlıkların hayata geçmesi için sadece HDP’nin değil, tüm demokrasi güçlerinin birlikte ortak hareket etmesi gerektiğini vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

ORTAK HAREKET ETME

Buldan, sözlerini şöyle sürdü: “İkinci mesajımız ise, bütün bu saldırılar karşısında hükümete, siyasi iktidara asla geri adım atmayacağımızın mesajıdır. Yapılan saldırılar, vermiş olduğumuz demokrasi ve özgürlük mücadelesinden geri adım attırmayacaktır. Bu tutum belgemiz büyük bir yankı uyandırdı. Bunun hemen ardından diğer aşamaların hayata geçirilmesi için Edirne’den, Hakkari’den başlatacağımız ve Ankara’ya gideceğimiz darbeye karşı demokrasi yürüyüşüydü. Bunu da 15 Haziran tarihinde benim Edirne’den Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar’ın Hakkari’den yola çıkacaktır. Amacımız Ankara’ya gideceğimiz zaman içerisinde bulunduğumuz kentlerde toplumda bütünleşmek, toplumla bir arada olmak, her kesimle görüşmektir. Bunu İstanbul’da özellikle işçilerle, emekçilerle, kadınlarla bir araya gelmeyi esas alıyoruz. İstanbul’da yapacağımız çalışmalar içerisinde sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, kadın örgütlerini ziyaret etmek ve onlarla aslında süreci tartışmak ve demokrasiyi yürüyüşünde ortak hareket etme çağrımızı yinelemektir. 

Edirne ve Hakkari Türkiye’nin doğu ve batısının sembolik iki önemli kentidir. Önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ve Hakkari Milletvekilimiz Abdullah Zeydan’ın Edirne Cezaevi’nde olması, Hakkari de ise birkaç gün önce milletvekilliği düşürülerek cezaevine konulan ve 5 gün aradan sonra tahliye olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’nin seçilmiş olduğu kent olmasıdır. Bu iki kentten vereceğimiz mesaj, hem cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, hukuksuzluklar hem de Hakkari’den verilecek olan mesaj siyasi iradenin darbeyle belediyelerimize, milletvekillerimize dönük saldırılarını kapsayacaktır.”

BİRLİKTE MÜCADELEYE DAVET 

Parti çalışanları ve kendilerine oy verenlerin gözaltına alıp tutuklandığını söyleyen Buldan, yapacakları yürüyüş sadece HDP’ye yönelik değil, Türkiye’nin akademisyenleri, kadınları için olduğunun altını çizdi. Buldan, “Bugün Türkiye’de birçok kişi yoksulluğa sefalete maruz bırakılmıştır. İktidar tarafından bu sorunlara maruz bırakılan herkes için yapılacaktır. Tüm demokrasi güçlerini birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz” dedi.

İTTİFAK ÇAĞRISI DEMOKRASİ İÇİN

İttifak çağrılarının kimi çevreler ve yandaş medya aracılığıyla farklı yere çekilmeye çalışıldığını belirterek, bu duruma tepki gösteren Buldan, çağrılarının tüm demokrasi güçlerine dönük olduğunun altını çizdi. Buldan, sözlerini şöyle noktaladı: “Yaptığımız açıklamalarda şeffaf ittifak açıklamalarında bulunuyoruz. Yandaş medyanın bunu farklı yansıttığını görüyoruz. Şeffaf ittifak demokrasi ittifakı çağrısıdır. Bazı kesimler ve çevreler sürekli seçim çağrısı yapıyoruz gibi algılıyorlar ve bu algıyı yaymaya çalışıyorlar. Oysa bizim yaptığımız bir demokrasi ittifakı çağrısıdır. Ve bu demokrasi ittifakı çağrısı seçimlerden ibaret olmayan seçimlerle sınırlı kalmayan bu gidişatı durdurmaya ve birlikte demokrasi mücadelesi vermeye dönüktür. Bizler zaten ittifak partisidir. Halkların Demokratik Partisi 6 birleşen birlikte bir çatı partidir. Ama hala bu ülkede eğer siyaset tasfiye edilmeye çalışılıyorsa, Türkiye’nin demokratları, aydınları, siyasetçileri, belediye başkanları hala cezaevindeyse ve hala bir saldırı varsa Türkiye toplumuna o zaman bu ittifakı daha da büyümesi daha da genişlemesi gerekiyor. Hiç kimse yaptığımız ittifak çağrılarını farklı bir yere çekmesin. Bizim çağrımız tüm demokrasi güçlerinedir.”