Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü, Eş Genel Başkanları Pervin Buldan’ın katlımıyla “Şimdi HDP zamanı” şiarıyla 4’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kitleyi Kürtçe selamlayarak konuşmasına başladı. Mersin’de yeni süreçte görev alacaklara başarılar dileyen Buldan, “HDP tutunulacak bir daldır ama aynı zamanda yıkılmayacak sağlam bir köktür. Türkiye siyaseti içerisinde bir çözüm adresidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt veren Buldan, ““Hani bir cumhurbaşkanı var ya, diyor artık mecalleri kalmadı ve salonları dolduramıyorlar.  O, hayal görmeye devam etsin ama gerçek buradadır, gerçek Mersin’dedir, Adana’dadır, Diyarbakır’dadır, gerçek Dersim’dedir, Serhat’tadır, Botan’dadır. ‘Miting yapacak mecalleri kalmadı’ diyenler, gelsinler bu salonları görsünler. Sadece kongrelerimize değil, ebetteki şimdi Mart ayına girdik. 8 Mart’ta, 21 Mart Newroz’unda alanlara, meydanlara baksınlar. 8 Mart’ta kadın buluşmalarına baksınlar. HDP’nin mecali kaldı mı kalmadı mı? Onlar bu rüyaları görmeye devam etsinler, HDP’yi çabuk pes edecek, çabuk sinecek, partilerinin kapısını kapatacak bir parti zannettiler. Yanılacaklar” ifadelerini kullandı.

Buldan şöyle konuştu:

'BÜTÜN ZALİMLİKLERE KARŞI BİR UMUT YARATTIK'

"Toplumu ve ülkeyi karanlığa kuşatmak isteyen ve kendi çıkarları için her türlü kötülüğü yapan bu zihniyete karşı özellikle HDP’nin hedef alındığı bu son dönemlerde bizim bütün bu zorluklara, zalimliklere, karanlık dönemlere ve halkımıza karşı uygulanan bütün zalimliklere karşı bir umut yarattık. Bu umudu büyütmenin peşindeyiz. Bir cesaret yarattık bu cesareti büyütmenin peşindeyiz.

Biz biliyoruz ki bu iktidarın hedefi karanlıktır, zulümdür, zalimliktir. Türkiye’nin geleceğini savunan bir parti olarak bu gücümüzle irademizle, mücadelemizle Türkiye’yi daha iyi bir noktaya getireceğimize buradan bir kez daha söz veriyoruz. Onlar Türkiye toplumunun önüne inkarcı ve imhacı bir karanlık sistem koydular. Onların önünde en büyük engellin HDP olduğunu çok iyi biliyoruz. Onların bize saldırmalarının tek nedeninin bu olduğunu çok iyi biliyoruz."

‘CUMHURBAŞKANI HAYAL DÜNYASINDA’

“Hani bir cumhurbaşkanı var ya, diyor artık mecalleri kalmadı ve salonları dolduramıyorlar.  O, hayal görmeye devam etsin ama gerçek buradadır, gerçek Mersin’dedir, Adana’dadır, Diyarbakır’dadır, gerçek Dersim’dedir, Serhat’tadır, Botan’dadır. ‘Miting yapacak mecalleri kalmadı’ diyenler, gelsinler bu salonları görsünler.

Sadece kongrelerimize değil, ebetteki şimdi Mart ayına girdik. 8 Mart’ta, 21 Mart Newroz’unda alanlara, meydanlara baksınlar. 8 Mart’ta kadın buluşmalarına baksınlar. HDP’nin mecali kaldı mı kalmadı mı? Onlar bu rüyaları görmeye devam etsinler, HDP’yi çabuk pes edecek, çabuk sinecek, partilerinin kapısını kapatacak bir parti zannettiler. Yanılacaklar. HDP baskılarla, tehditlerle, saldırılarla, siyaset yapmaz ve güç olmaz olamaz dediler. Yanlış hesap yaptılar ve yanlış hesap yapmaya devam ediyorlar. Yanlış hesabın Bağdat’tan değil, Mersin’den, Amed’ten, Batman’dan, Dersim’den, Botan’dan geri döndüğünü hep birlikte görüyoruz."

‘BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN'

“Onların yanlış hesapları tutmadı, tutmayacak. Biz birlerin bin olacağını, yüzbinlerin milyonlar olacağını onlara gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz. Tüm hesapları şaştı, şaşmaya da devam edecek. HDP onları şaşırtmaya devam edecek. Buradan onlara sesleniyoruz: Bizi izlemeye devam edin. Çünkü biz gücümüzü; mazlum halkımızdan ezilenlerden kadınlardan ve gençlerden, aynı zamanda işçilerden emekçilerden mücadele eden direnen halkımızdan alıyoruz. HDP gerçekliği budur ve bu gerçekliğin artık herkes farkında olmalı.”

‘HER İKİ DAVANIN SAVCISI DA AKP VE MHP'DİR’

“Sandıkta bizi yenemediklerini gördüler ve anladılar. Bu sebeplerden dolayı iki tane kumpas davası açtılar. Bir tanesi Kobanê Kumpas Davası, diğeri de HDP kapatma davası. Hani Türkiye’de kapatmalar yasaklanmıştı ya, ama yasak deyince HDP’yi bunun dışında tutan bir anlayışla karşı karşıyayız. Yine iki ortak AKP ve MHP’nin ortaklığında; ortak kumpas davasıyla karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Büyük ortak, ekonominin kitabını yazıyor, diğer küçük ortak da HDP’nin kitabını yazıyor. AKP ekonomi kitabını yazarken MHP yazacak başka bir şey bulamadığı için, sadece HDP ile uğraştığı için, HDP’nin kitabını yazmaya başladılar. HDP’den bir şey anlasalar, aslında mesele yok ama HDP’yi zerre kadar anlamadıklarını çok iyi biliyoruz. Fakat yazdıkları kitaplar, oluşturdukları iddianameler, sahte deliller, sahte tanıklarla karşımıza çıkmışlar. Hem siyasi kumpas davalarını karşımıza koymuşlar hem de HDP’nin kapatılması için ortak bir tavır almışlar. Bu her iki davanın savcısı da AKP ve MHP’dir. Halkımız bunu çok iyi bilmelidir. Varsa cesaretiniz karşımıza kumpas davalarla değil, siyaseten çıkın.

5 yılı aşkın bir süredir sevgili Selahattin Demirtaş’ın, sevgili Figen Yüksekdağ’ın, İdris Baluken’in, Gültan Kışanak’ın, Sebahat Tuncel’in ve Aysel Tuğluk ile adını sayamadığım bütün arkadaşlarımızın hukuksuz haksız yere cezaevinde kaldığını herkes biliyor. Bu seçim kampanyasını da seçimlere kadar devam ettirecekler öyle gözüküyor."

'EVREN'LERİNİZ, ÇİLLER'LERİNİZ BAŞARAMADI'

“Ne yaparsanız yapın asla başaramayacaksınız asla kazanamayacaksınız. Kenan Evren’leriniz, Tansu Çiller’leriniz, ağa babalarınız başaramadı siz de başaramayacaksınız, kazanamayacaksınız. Sizin yaratmak istediğiniz HDP’siz bir Türkiye, HDP’siz bir parlamento, HDP’siz bir siyaset rüyanız asla gerçekleşmeyecek."

'İMRALI OLMADAN BU SORUN ÇÖZÜLEMEZ'

"Bakıyoruz sorunlar orta yerde duruyor. Bu ülkenin en büyük sorunlarından biri olan Kürt sorununu tecrit ve inkârla çözmeye çalışan bir iktidara, Kürt sorununun hala sürdüğünü buradan vurgulamak istiyorum. Kürt sorunu tecritle çözülecek bir sorun asla değildir. Bugün başta İmralı Cezaevi olmak üzere birçok cezaevinde tecrit ve hukuksuzlukların olduğunu biliyoruz. Ama bu sorunun çözümü için de Kürt sorunun çözümü için de Kürtlerin de HDP’nin de özellikle muhatap alınması gerekiyor. Kürtler ve HDP olmadan, İmralı olmadan bu sorunun çözülemeyeceğini herkesin çok iyi bilmesini buradan hatırlatmak istiyorum.

Elbette bu böyle gitmeyecek, bu devran mutlaka değişecek. Bu devranın değişmesiyle birlikte, bu ülkede adaletin de huzurun da barışın da özgürlüklerin de olacağı bir ortamı hep birlikte yaratacağımıza hiç kimsenin kuşkusu olmasın. HDP işte bunun için var. HDP bunun için siyaset yapıyor. İşte en güzel örnek Mersin’de yaşanılandır. HDP’yi daha da güçlendirme zamanıdır. Her şeye inat, bütün zalimliklere zulümlere ve baskılara inat HDP’li olmaya, HDP’de kalmaya devam edeceğiz. Korkmayacağız, yılmayacağız, asla direnmekten vazgeçmeyeceğiz.”

Buldan’ın konuşmasının ardından mali ve faaliyet raporları okundu. Daha sonra gidilen seçimde, HDP Mersin İl Eşbaşkalığına Bedriye Kuş ile Hoşyar Sarıyıldız seçildi.