HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van’da binlerce kadının akın ettiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinginde açıklamalarda bulundu.

Buldan, “Bu yüzyıl, çok zorlu bir yüzyıl olarak tarihe geçti. Ama onurlu bir mücadelenin de yüzyılını geride bıraktığımızı ifade etmek istiyorum. Gelecek yüzyıl mutlaka kadınların yüzyılı olacaktır. Bunu buradan bir kez daha ilan ediyorum. Ben konuşmamı çok uzatmayacağım. Hepinizin bir kez daha 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Bugün burada, Van’da bu kadar büyük bir ilginin, bu kadar coşkulu ve kararlı büyük bir kitlenin 8 Mart’ı kutlaması bizleri mutlu etti, gururlandırdı” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın açıklamaları şu şekilde:

“SADECE BUGÜN DEĞİL HER GÜN KADINLAR GÜNÜ OLMAK ZORUNDADIR”

Gelê me yê hêja, dayikên bi rûmet, jinên bi rûmet, hûn bi xêr hatine. Îro roja me ye, îro 8’ê Adarê ye, 8’ê Adarê li me  jinan pîroz be. Sevgili kadınlar, sevgili anneler, sevgili yoldaşlarım, bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Hepinizin kadınlar gününü yürekten kutluyorum. Sadece bugün değil, her gün, her saat, her dakika kadınlar günü olmak zorundadır. Çünkü bizler bugünlere kolay gelmedik. Kadınlar olarak bir araya gelip ellerimizi birleştirdiğimiz gündür bu gün. Haklarımızı haykırdığımız gündür bugün, kadınlar olarak eşitlik, adalet temsiliyetini haykırdığımız ve adaleti istediğimiz gündür bu gün. Kadınlara yönelik her türlü şiddeti, her türlü baskıyı, sömürüyü lanetlediğimiz ve kınadığımız gündür bu gün. Erkek yargıya, haklarımızı gasp edenlere, ülkeyi bu duruma getirenlere, zamlara, yoksulluğa, enflasyona, hayır dediğimiz, karşı çıktığımız, itiraz ettiğimiz gündür bu gün sevgili kadınlar.

van miting (2)

“8 MART’I DENİZ POYRAZ VE GARİBE GEZER’E ADADIK, MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Aynı zamanda haklarımızı elde ettiğimiz için zılgıtlarımızla, halaylarımızla, horonlarımızla bir araya geldiğimiz gündür bu gün sevgili kadınlar. Bir kez daha hepinizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Yüreği burada olan, buraya gelemeyen, iş yerinde çalışmak zorunda kalan, fabrikalarda, tarlalarda işlerinin başında emek veren, bedel ödeyen milyonlarca kadını buradan bir kez daha sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Cezaevlerinde rehine olarak tutulan sevgili Figen Yüksekdağ’a, sevgili Gültan Kışanak’a Aysel Tuğluk’a, Ayla Akat Ata’ya, ismini sayamadığımız yüzlerce kadın arkadaşımıza, sizin Van’ın il eş başkanlığını yapan bugün haksız ve hukuksuz şekilde cezaevinde olan Yadigar Karabulat’a buradan sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum, Bedia Özgökçe’ye sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum. Sevgili kadınlar, hak arayan annelerimize, Cumartesi Anneleri’ne, Barış Anneleri’ne, Emine Şenyaşar’a, Gülistan Doku’nun annesine, hak arayan, adalet arayan her gün çocukları için meydanlarda olan annelerimize buradan sevgilerimi saygılarımı gönderiyorum.

Biliyorsunuz, bu seneki 8 Mart’ımızı Deniz Poyraz’a ve Garibe Gezer’e adadık. Bir kez daha her ikisini de rahmetle, minnetle, sevgiyle anıyorum, onların mücadelesini yaşatacağımıza bir kez daha söz veriyorum.

van miting (1)

“KADIN MÜCADELESİNİ SONUNA KADAR GÖTÜRMEYE KARARLIYIZ”

Sevgili kadınlar 30 yıl önce bugünleri hayal edebilir miydik, hayır. 30 yıl önce deselerdi ki kadınlar kendi örgütlülüğünü sağlayacak, kendi meclislerini kuracak kimse inanmazdı. Deselerdi ki kadınlar parlamento gruplarını kuracaklar, buna kimse inanmazdı. Eşitlik temsiliyetini hayata geçireceklerdi deselerdi, kimse inanmazdı. Ama biz bunların hepsini başardık. Bugün Kürt kadınları, Türk kadınları, Alevi, Ermeni, Süryani kadınlar, ezilen yok sayılan milyonlarca kadın bir araya geldik ve kendi örgütlülüğümüzü kurduk, kendi haklarımız için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi sonuna kadar götürmeye kararlıyız. Peki bunlar yeterli mi? Elbetteki yeterli değil, yolumuz uzun, mücadelemiz uzun, yapacak çok işimiz var. Çünkü bu ülkede hala kadınlar inkar ediliyor, kadınlar haksız yere cezaevinde tutuluyor. Bu ülkede kadınların emeği sömürülüyor ve bu ülkede hala kadınlar şiddet görüyor, baskıya maruz kalıyor, katlediliyor, öldürülüyor. İşte bunun için sevgili kadınlar daha yapacağımız çok iş var. Yolumuz uzun, bu uzun yolda elbette bu mücadeleyi daha da büyütmek, daha fazla örgütlenmek ve bir araya gelmek için kadınların bilinçli bir şekilde bu mücadeleyi sürdürmesi lazım.

van miting (3)

“KADINLARIN HAKLARINI GÜVENCE ALTINA ALACAK YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR”

Taleplerimiz çok, isteklerimiz çok. Kadınlar olarak bu ülkede Kürt Sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesini talep ediyoruz. Çünkü bu ülkede bir sorun var ve bunun sorunun adı Kürt Sorunudur. Çözülmeyen devasa bir sorundur. Kadınların haklarını güvence altına alacak yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Bu yeni anayasada kadınların sözünün, renginin, kimliğinin, kültürünün güvence altına alınması için bu mücadeleye devam edeceğiz. Ancak şunu ifade etmek isterim ki; bu ülkeyi yönetenler bırakın kadını, bugün bu ülkede herkesi, toplumu yok sayan bir anlayışa, zihniyete sahipler. Ülkeyi nasıl yönettiklerini biliyoruz. Bu yönetimden en fazla biz kadınlar zarar görüyoruz, mağdur oluyoruz.

van miting (4)

“BU İKTİDARIN GİTME ZAMANI GELMİŞTİR, GÖNDERECEK OLAN KADINLARDIR”

Buradaki kadınlara sormak istiyorum. Marketlere gidebiliyor musunuz, pazara gidebiliyor musunuz, alışveriş yapabilir musunuz, hayır. Zamlar bu ülkeyi bugün en fazla kadınlar üzerinden vurmuştur. Bugün bu ülkede en büyük mağduriyeti biz kadınlar yaşıyoruz, çünkü bu ülkeyi yönetenler zamlarıyla, yalanlarıyla, talanlarıyla, hırsızlıklarıyla bu ülkeyi yönetiyorlar. Bizim itirazımız bunadır. Ülkeyi yoksullukla baş başa bıraktılar. Aslında bunun adı bir yoksulluk değil derin bir yoksulluktur. Yani açlıktır, sefalettir ama kendileri şatafat içinde yaşarken, saraylarda yaşarken, yandaşları 5’li maaşlar alırken ülkeyi sarayların penceresinden toz pembe gören bir iktidarla karşı karşıyayız. Peki bu iktidara artık “zamanın doldu, gitme zamanın geldi” demek için sandıkları 4 gözle beklediğimizi buradan ilan edebilir miyiz. Evet, Van’dan bir kez daha diyoruz ki bu iktidarın gitme zamanı gelmiştir, bu iktidarı gönderecek olan biz kadınlarız.

“UKRAYNA’DA DA ORTADOĞU’DA DA TÜRKİYE’DE DE BARIŞ”

Bu gün sadece elbette ülkemizde değil dünyada yaşananlar da bizleri yakından ilgilendiriyor. Ukrayna'daki savaş, karşı çıktığımız bir savaştır. Biz biliyoruz ki savaşlar önce kadınları, önce çocukları vurur. Her türlü savaşa ve çatışmaya karşı biz kadınlar itirazlarımızı yükseltmeye devam edeceğiz. Hiçbir sorunun savaşla çözüleceğine inanmıyoruz. Bu savaşları çıkaran erkek egemen güçler, kadınları ve çocukları düşünmeden bu savaşların kararlarını veriyorlar. Biz kadınlar her zaman her yerde barışta ısrar ediyor ve bu talebi dile getireceğiz. Sadece Ukrayna’da değil dünyanın neresinde olursa olsun her türlü savaşa ve çatışmalı ortama kadınlar karşıdır. Ukrayna’da da Ortadoğu’da da barış, Suriye'de de Türkiye’de de barış. Çünkü dünyanın toplumsal barışa ihtiyacı var. Kürtlerin, Türkiye’nin barışa ihtiyacı var. Gittiğimiz her yerde barış diyeceğiz, barış diyeceğiz, barış diyeceğiz.

“KADIN KATİLLERİ ELLERİNİ KOLLARINI SALLAYARAK DOLAŞIYOR”

Sevgili kadınlar gün geçmiyor ki bu ülkede bu coğrafyada kadınlar şiddete uğramasın, kadınlar katledilmesin, baskıya uğramasın, öldürülmesin. Son bir ayda Türkiye’de tam 26 kadın katledildi.

Bunların katilleri cezasızlık politikasından kaynaklı olarak ceza almadılar. Erkekler bu şiddet politikasından beslenerek kadınları katletmeye devam ettiler. Van’da son bir ay içinde tam 4 kadın, erkekler tarafından katledildi. İşte erkek zihniyetin erkek yargısı, erkek iktidar bu ülkede kadınların katledilmesine sebep olan politikalar izliyorlar. Kadın katilleri bu ülkede, kadınların katledilmesine neden olan polikalara devam ediyorlar. Hiçbir kadının katili ceza almıyor, ellerini, kollarını sallayarak buralarda dolaşmaya devam ediyorlar. Biz hukuk önünde her bir kadının, katledilen her bir kadının katilinin cezalandırılması için hukuki ve siyasi mücadelemizi sürdüreceğimize buradan söz veriyoruz.

“BU İKTİDAR HASTA TUTSAKLARI CEZAEVİNDE TUTMAYA DEVAM EDİYOR”

Sevgili kadın arkadaşlarım, ben eminim ki bu alana gelen her bir kadın arkadaşımın mutlaka ya bir yakını, ya bir evladı, ya bir kardeşi, ya bir akrabası cezaevindedir. Bugün cezaevinde yaşanan hak ihlalleri artık Türkiye’nin demokrasisine, geleceğine vurulan kara bir tablodur. Bu kara tablo içinde hasta tutsaklar başta olmak üzere cezaevlerinde binlerce insan hak ihlalleriyle karşı karşıyadır. Sebepsiz, haksız yere binlerce insanın cezaevlerinde tutulduğunu çok iyi biliyoruz. Hasta tutsakların bugün ölümle pençeleşen artık kendi yaşamlarını tek başına idame ettiremeyen binlerce hasta tutuklunun tahliye edilmesine karşı bu iktidar ne yazık ki onları cezaeinde tutmaya devam ediyor. Biz HDP olarak, HDP’li kadınlar olarak annelerimizin bu sorununu sonuna kadar takip edeceimizi, Aysel Tuğluk ve diğer hasta tutsakların tahliyesinin gerçekleşmesi için her türlü mücadeleyi sürdüreceğimize söz veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki cezaevleri kanayan bir yaradır. Bu yaranın üzerinin kabuk bağlamasını önleyeceğiz ve arkadaşlarımızın tahliyesi için mücadele edeceğiz.

“BU ZİHNİYETİ DEĞİŞTİRECEK OLAN KADINLARIN ORTAK MÜCADELESİDİR, İTTİFAKIDIR”

Biz aynı zamanda bir kadın ittifakı kurduk. Kadın ittifakı kapalı kapılar ardında, dar odalarda kurulmadı, kadın ittifaklarımız bu meydanlarda kuruldu. Bu mücadele ile birlikte büyümeye devam edecek. Bu ülkeyi kurtaracak olan, bu ülkenin zihniyetini değiştirecek olan kadınların ortak mücadelesidir, kadınların ittifakıdır. Bu ittifakın meydanlarda kurulmasını önlemeye karşı, bu meydanları bizlere yasaklayanlara karşı, bugün buraya Van Büyükşehir Belediyesine atanan kayyıma, her gün bir meydanı yasaklayanlara karşı diyoruz ki “bu meydanlar, bu topraklar, bu ülke bizimdir, hiç kimse bizden bunları alamaz” diyoruz. Sizin gasp ettiğiniz belediyelerimiz bir gün mutlaka yine kadınların, HDP’nin eline geçecek, halkın iradesi kimi isterse onun eline geçecek. Öyle bedavadan gelip halkın iradesini hiçe sayarak belediyelerimizi gasp etmek hiçbir zaman kabul etmediğimiz bir şeydir.

KAYYIMLARA SESLENDİ: BU DEVRAN DÖNECEK, SİZ GİDECEKSİNİZ, KADINLAR GELECEK

Dolayısıyla buradaki bütün kayyımlara şunu ifade etmek istiyorum, bu devran dönecek siz gideceksiniz, biz geleceğiz, kadınlar gelecek. Bizler kalıcı, onurlu bir barışı bu ülkeye mutlaka armağan edeceğiz. Yaşanan bütün haksızlıkları ve hukuksuzları sona erdirmek için mücadelemize devam edeceğiz. Yaşanan bütün haksızlıkları ve hukuksuzlukları sona erdirmek için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadelede kadınların önemli yeri vardır.

“GELECEK YÜZYIL MUTLAKA KADINLARIN YÜZYILI OLACAKTIR”

Bu yüzyıl, çok zorlu bir yüzyıl olarak tarihe geçti. Ama onurlu bir mücadelenin de yüzyılını geride bıraktığımızı ifade etmek istiyorum. Gelecek yüzyıl mutlaka kadınların yüzyılı olacaktır. Bunu buradan bir kez daha ilan ediyorum. Ben konuşmamı çok uzatmayacağım. Hepinizin bir kez daha 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Bugün burada, Van’da bu kadar büyük bir ilginin, bu kadar coşkulu ve kararlı büyük bir kitlenin 8 Mart’ı kutlaması bizleri mutlu etti, gururlandırdı. Şimdi sırada Newroz var. Milyonlarla birlikte Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin, Süryanilerin, kadınların ve gençlerin herkesin el ele omuz omuza Newroz halaylarında buluşacağı, böylesine coşkulu ve kararlı geçeceğini biliyoruz ama yine de bu çağrıyı bir kez daha yapıyoruz. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum, hepinizi yürekten kucaklıyorum.