İmralı heyetinde yer alan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Diyarbakır’a çıkarma yapan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yi, “Kürt halkını kırdırma politikası gütmekle” suçladı.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre; İmralı-Kandil görüşmesini bir grup gazeteciye değerlendiren Buldan, Öcalan’la 9 Kasım’da yaptıkları görüşmede, Kandil’e ulaştırılmak üzere bir mektup yazdığını aktardığını, ancak mektubun hala ulaşmadığını söyledi. Buldan, Öcalan’ın başmüzakereci olarak kabul görmesinin istendiğini söyledi. Buldan, Kandil, hükümetin adım atmadığı, sayın Öcalan’ın artık başmüzakereci olarak kabul edilmesi, derinlikli müzakere sürecinin başlaması gerektiği vurgusunu yaptı.

Buldan, Barzani’nin Diyarbakır ziyaretinden bir gün önce Kandil’e gitmek üzere Habur Sınır Kapısı’ndan geçen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder’e zorluk çıkarıldığını da aktararak bunu Barzani’nin, “Rojava devrimi”ne karşı tahammülsüz yaklaşımına bağladı.

Buldan, Barzani’nin aynı zamanda Kürtleri birbirine kırdırma politikası güttüğünü söyleyerek, “Bu engelleme ile birlikte aslında Kürt hareketine karşı tahammülsüzlüğünü de ortaya koyuyor.  Barzani’nin bundan sonraki tavrının da aynen devam edeceğini tahmin ediyorum. Çünkü Türkiye’de gelip Başbakan’la bazı meseleler hakkında konuştular, anlaştılar hatta. Barzani, Ortadoğu’da tek lider olarak kendisini gören bir şahsiyet. Barzani’nin bu tutumundan vazgeçmesi gerekiyor,” dedi.

BARZANİ’NİN TÜRKİYE PARTİSİ

Habere göre ayrıca; Mesud Barzani’nin babası Mustafa Barzani’nin Türkiye kolu olarak 1965’te kurulan ve illegal faaliyet gösteren Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi yasal alana çıkmaya hazırlanıyor. 10. kongrede kendini feshederek yasal alana çıkma kararı alan oluşum, Kürtçe adı “Platforma Demokraten Kurd” olan Kürt Demokrasi Platformu adı ile yürüttüğü partileşme çalışmalarında sona geldi. Platform Başkanı Sertaç Bucak, Barzani geleneğini kuracakları legal parti ile Türkiye’de sürdüreceklerini belirterek, “Yasal Kürt partisi olacağız. T-DKP adı ile partileşeceğiz” dedi. Bucak, partilerinin “Kürt Yurtsever çizgisinde” faaliyet göstereceğini ve Kürtlerin her kesimini içinde barındıracağını söyledi. Bucak, yerel seçimler sonrası parti kuruluşunu hızlandıracaklarını ve iddialı ortaya çıkacaklarını söyledi.