Akitu Bayramı, Asur ve Babillerden bu yana Süryani halkı tarafından kutlanıyor. 1 Nisan gününe denk gelen Akitu Bayramı uzun süren kıştan sonra tarımsal faaliyetlerin başlama dönemini ifade ediyor. Bu bayramda Süryani halkı, tarlalarda ya da kırlarda piknik yapıyor, toplu yemekler yiyor ve folklorik kıyafetler giyiyor.

"Yeni yılın başlangıcı" anlamına gelen Akitu’nun, bayram olarak Türkiye'de "güvenlik" gerekçeleriyle uzun yıllar kutlanmasına izin verilmedi. Akitu Bayramı 2005 yılında Midyat'ta "Süryani Bahar Bayramı" adı altında kutlandı.

Eski Mezopotamya’da "yeniden dirilişin sembolü" olarak kutlanan Akitu Bayramı'nı Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği (MEZO-DER) Başkanı Tuma Özdemir anlattı.

‘KÜLTÜR YAŞATILIYOR'

dihaber'de yer alan habere göre, Akitu Bayramı'nı "baharı müjdeleyen" bayram olarak kutladıklarını söyleyen Özdemir, Akitu'nun yaklaşık 6770 yıl önce başlayan bir bayram olduğunu söyledi. Süryanilerin bugün de bu geleneği sürdürdüklerini belirten Özdemir, “Süryaniler yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde, bir müddet önce hazırlık yaparlar. En güzel elbiselerini, folklorik elbiselerini giyerler ve 1 Nisan'a denk getirip kırlara çıkıp, kırlarda bir bayram, kır bayramı gibi bir bayram yaşarlar. Herkes yemeğini alır kıra gider. İnsanlar renkli giyimleri ile hem folklor hem de yemek kültürünü yaşar. Bu yüzden bu bayram Mezopotamya’da en önemli bayramlardan biri olarak kutlanıyor” dedi.

‘SAVAŞ VE OLUMSUZ ŞARTLAR NEDENİYLE KUTLAMIYORUZ’

Son zamanlara kadar Irak, Lübnan, Suriye gibi ülkelerde bu bayramı kutladıklarını aktaran Özdemir, “Son 3-5 yıla kadar bu gelenek tamamı ile yaşanıyordu. Şimdi ise savaş ve olumsuz şartlar nedeni ile bu bayram kutlanmıyor. Türkiye’de biz yaklaşık 40 yıl önce kutluyorduk. Fakat; Süryanilerin nüfusunda Türkiye’de son 20 yıldır Güneydoğu'da bir azalma olduğundan dolayı bu bayram artık kutlanmıyor. 2005 yılında bu bayramı Türkiye’de yaşatmak amacı ile bir girişim oldu. Midyat’ta bu bayramı yaşadık. Amacı da Türkiye’de Süryanilerin var olduğunu, bir halk olduğunu ve bir halkın mili bayramı olduğunu hissettirmekti” diye konuştu.

‘BARIŞI GETİRMESİNİ DİLİYORUZ’

Özdemir, Süryanlerin küçük çapta olsa da evlerde bu bayramı kutladıklarını söyledi. Özdemir, “Dünyanın neresinde olursa olsun mesajımız şudur; 1 Nisan Akitu Bayramı barışı ve baharı simgeleyen bayramdır. Dünyaya barışın gelmesinin tekrar işaretçisi olsun. Bu bayramın herkese barışı ve baharı getirmesini diliyoruz” dedi.