Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mete Hüsünbeyi, Buca’da yer alan Çevik Bir Meydanı’nın isminin değişmesini talep etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na dilekçe yazarak Buca’daki Çevik Bir Meydanı'nın, Çevik Bir’in 12 Eylül işkencecilerden birisi olduğunu söyleyerek ismin değişmesini isteyen Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mete Hüsünbeyi, “Çevik Bir, 12 Eylül döneminde Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in özel kalem müdürü idi. Evren cumhurbaşkanı olduğunda başyaveri oldu. Faruk Bildirici'nin ‘Siluetini Sevdiğimin Türkiye’si’ adlı kitabında Çevik Bir'in, 12 Mart'ta TMMOB ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen'e işkence yaptırdığı ifade edilmekte. Yavuz Önen de bunu doğrulamaktadır” dedi.

“Nisan 1998 yılında Çevik Bir'in başında olduğu birimince ‘Andıç’ adı verilen belge hazırlanmış, basına servis edilmişti. Sonradan yalan ifadeler olduğu ortaya çıkan andıçta bazı gazeteci ve aydınlar hedef gösterildi. Adı geçen gazetecilerin işlerine son verildi” diyerek sözlerine devam eden Hüsünbeyi, hedef gösterilenlerden bir olan dönemin İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal’ın Mayıs 1998 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandığını hatırlattı.

Hüsünbeyi, ismin en kısa sürede değiştirilmesini talep ederken son olarak şunları kaydeti:

“Tüm darbe dönemlerinde görev üstlenmiş, işkencelere katılmış bir kişinin İzmir'de önemli meydanlardan birinin adını taşıması demokrasi anlayışımızla bağdaşmadığı gibi kentimize de yakışmamaktadır.”

Kaynak: Evrensel