CNN Türk’te yayınlanan, Hakan Çelik’in sunduğu “Hafta Sonu Keyfi” programına konuk olan Prof. Dr. İlber Ortaylı gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Başkanlık Sistemi” tartışmaları ile ilgili ilk kez açıklama yapan Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı, “O sistem olmaz. Onun canı başkan olmak istiyor, birilerinin hayırlı olsun o sistem nasıl olsa çöker ileride kaldırmaz kardeşim. Ne başkanı yani. Burası Uruguay mı yani, yürümez. 40.000 tane problem çıkar, bunlar sadece çatışmayı hızlandırır. İsteyen istediğini yapsın, ‘300 mebusumuz var 400 mebusumuz var rey veririz, referanduma gideriz’, referandumda da millet verir.’’ dedi.

‘BU MİLLET DARBE ANAYASASINA YÜZDE 92 VERDİ’

“Bu millet darbe anayasasına yüzde 92 verdi, başkanlık sistemi için de aynısını yapar” diyen Ortaylı, ‘aman canım’ düşüncesinin seçimlerde galip geleceğini söyleyip, “Bu seçimde de aman canım olur. Bu ülke küçük dünyaların büyük umutların ülkesi” dedi .

Ortaylı şöyle devam etti: “Halkın ödeyeceği borçları, kredileri, küçük dünyaları ama büyük hayalleri var. ‘Aman canım verin gitsin’, ‘aman canım’ diye ev kadınları, kahvedeki adamlar söyler. Daha da önemli adamlara yakışmaz böyle şeyler ama maalesef bu ‘aman canımlar’ Türk siyasi hayatı için bir önem taşıyor” dedi.

HİTLER ALMANYA’SI ÖRNEĞİ

Bu noktada sözü Hitler Almanyası’na getiren Ortaylı, günümüz Türkiye’si ile benzerlikler kurarak sözlerine şöyle devam etti:

“1933’teki Almanya’daki insanlar ne yaptı sanıyorsunuz. Hitler tarihin en korkunç totalitarizmiyle iktidara geliyor ve hep destek görüyor. Ne zamana kadar? Karşısındakiler birleşene kadar. İşte bu aman canım düşüncesidir. İşsizlerden çok işini kaybetmek istemeyen küçük burjuvalar bu kararı verir.”