Yeni adli yılla birlikte gazeteci davaları da görülmeye başlandı. Bu hafta 13 gazetecinin yargılandığı 5 ayrı dava görülecek.

Ekimin ilk haftasında gazetecilerin yargılandığı davalar görülecek. Bu hafta, Ahmet ve Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak istinaf mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

Ayrıca geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyareti sırasında tartışmanın odağı olan ve Erdoğan tarafından “ajan” olmakla itham edilen Can Dündar’ın yargılandığı davanın da duruşması görülecek.

Aralarında Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği müvekillerinden İdris Sayılğan’ın da bulunduğu, birçok gazeteci ve basın çalışanının duruşmaları da bu hafta görülecek.

Haftanın ifade özgürlüğü ve gazetecilik davaları şöyle:

KAZIM KIZIL HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Yarın Belgeselci ve video aktivisti Kazım Kızıl’ın 23 sanıkla birlikte yargılandığı davanın 6. duruşması saat 10:00’da İzmir 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 16 Nisan referandumunun ardından gerçekleştirilen protestolarda gözaltına alınan ve ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet’ ile suçlanan sanıklar, ilk duruşmada tahliye edilmeden önce 3 ay boyunca tutuklu kalmıştı.

ALTANLAR VE ILICAK MÜEBBET HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Salı günü Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek’in tutuklu olarak, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Mehmet Altan’ın ise tutuksuz olarak yargılandığı davanın istinaf duruşması saat 10:00’da İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde görülecek. Gazeteciler, ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan müebbet hapis cezası almıştı.

CAN DÜNDAR DAVASI

Ayrıca, Can Dündar’ın ‘gizli kalması gereken bilgileri casusluk amacıyla temin etme’ suçundan yargılandığı davanın duruşması da Salı günü saat 11:00’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dündar, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan, MİT’e ait olduğu iddia edilen tırların Suriye’deki muhalif gruplara silah sevkiyatı yaptığı iddiasını konu alan haber sebebiyle suçlanıyor. Almanya’da yaşayan Dündar geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a soru sormak istediğini bildirmişti. Ardından yaşananlar sonrasında Dündar soru sormaktan vazgeçerken Erdoğan kendisi hakkında “ajan” suçlamasında bulunmuştu.

DİHA ÇALIŞANLARI YARGILANIYOR

3 Ekim Çarşamba günü ise KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri ve yöneticileri Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, Vahap Taş, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı’nın ‘terörle mücadelede çalışanları hedef göstermek’ ve ‘terör propagandası yapmak’ suçlarıyla yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

İDRİS SAYILĞAN 5 AY SONRA MAHKEMEYE ÇIKACAK

5 Ekim Cuma günü, MLSA Hukuk Birimi tarafından temsil edilen DİHA muhabiri İdris Sayılğan’ın yazdığı haberler gerekçe gösterilerek ‘terör örgütü üyeliği’ ile yargılandığı davanın duruşması saat 09:00’da Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Kaynak: Evrensel