Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası üyeleri, TCDD'de yaşanan sürgünlere karşı ülkenin pek çok noktasından Ankara Yürüyüşü başlattı.

Yürüyüşler öncesi düzenlenen basın açıklamalarında TCDD'nin uygulamalarına tepki gösterildi.

Evrensel’in haberine göre, Diyarbakır'dan yola çıkan BTS üyeleri ise Elazığ maden'de kaymakamlık tarafından engellendi.

DEMİRYOLU EMEKÇİLERİ İZMİR’DEN YOLA ÇIKTI

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şubesi sürgünlere tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaparak Ankara yürüyüşü için yola çıktı.

Alsancak Gar önünde bir araya gelen BTS üyesi emekçileere KESK'e bağlı diğer sendika şubeleri ile CHP de destek verdi.

"Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz", "Sürgünler bizi yıldıramaz", sloganlarının atıldığı açıklama, polis ablukası altında gerçekleşti.

Açıklama öncesi konuşan BTS Merkez Yürütme kurulu üyesi Ali Hergül, "Demiryolu emekçileri istemedikleri halde sürgüne gönderilmiştir. Bunların 13'ü BTS üyesidir. Sicilleri temiz olan bu arkadaşlarımız neden sürgün edildi? Biz biliyoruz çünkü kazaları, Pamukova'yı, Ankara'yı hepsini bildiriyor, açıklıyoruz. Biz sürgünlere, liyakatsız atamalara karşı çıkıyoruz. Demiryolları 146 yıllık bir kurumdur. Bu sürecinde asla rotasyon uygulaması olmamıştır, bu bir aldatmacadır" dedi.

KESK Eş Başkanı Aysun Gezen de “Bugün emekçilerin meslek özlük haklarına ve sendika halkımıza sahip çıkmak için buradayız. Arkadaşlarımız sürgün ediliyor çünkü özelleştirmelerle, esnek güvencesiz çalıştırmayla halkın ulaşım hakkının nasıl engellemeye çalıştıklarını bir bir ortaya koydular. Kamu gücünü kullananların, siyasi iktidarın aslı sorumluluğunu ortaya koydular. Bu yüzden hedef alınıyorlar. Meslek odalarına, barolara müdahale ederek yapmak istedikleri şey onların dışında ses duyulmasın tek ses, tek millet anlayışı. Biz farklılıklarımızla bir arada barış içinde yaşamak istiyoruz. Biz emekçilerin haklarının gaspına karşı çıkıyoruz. Bugün yaşanan anti demokratik uygulamalarla, sürgünlerle sendika hakkı engellenmeye çalışıyor. Biz bu baskılara boyun eğmeyeceğiz. Biat eden memur anlayışına uymadık, uymayacağız” diye konuştu.

"ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDAN ANKARA'DA BULUŞACAĞIZ"

Son olarak basın açıklamasını okuyan BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, "Sendikamız BTS bugüne kadar demiryollarının geliştirilmesi amacıyla; açıklamalar yapıp raporlar yayınlarken, onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlercesinin yaralandığı tren kazaları hem bir daha yaşanmasın diye gerçek nedenlerini açığa çıkarmaya, hem de sorumluları hesap vermeye çağırmış, bu kapsamda hukuki mücadele vermekten geri durmamıştır" dedi.

BTS’ye yönelik saldırıların asıl kaynağının AKP’nin iktidara geldiği 2003 yılından itibaren demiryollarında uyguladığı politikaların bir sonucu olduğunu dile getiren Akyol, "Bizler; BTS’nin üyeleri, kadroları ve yöneticileri olarak bu yanlış karar geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkemizin dört bir yerinden Ankara’ya yürüyerek 4 Haziran Perşembe günü Ankara’da olacağız” diye konuştu.

DİYARBAKIR KOLUNA ENGELLEME

BTS’nin sürgünlere karşı bugün başlattığı Ankara Yürüyüşü’nün Diyarbakır yürüyüş kolu Elazığ’ın Maden ilçesinde durduruldu. BTS “Sürgünlere karşı yürüyüşümüz engellenemez” diye tepki gösterdi.

TCDD Genel Müdürlüğü tarafından alınan kararla aralarında BTS Merkez Yürütme Kurulu üyesi, Eski Genel Başkanı, Şube Başkanı ve İşyeri Temsilcilerinin bulunduğu 15 üyenin sürgün edilmeleri üzerine BTS tarafından bugün İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’dan başlayıp 4 Haziran tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü önünde tamamlanacak bir yürüyüş başlatılmıştı.

Yürüyüş kollarından Diyarbakır yürüyüş kolu bugün sabah Diyarbakır Şubesi tarafından basın açıklamasının yapılmasının ardından Elazığ’a gitmek üzere yola çıkmıştı. Yürüyüş kolu Elazığ’ın Maden ilçesi girişinde Kaymakamlık kararıyla durduruldu ve geçişleri engellendi.

BTS tarafından yapılan açıklamada; “Bu karar; anayasaya, yasalara ve seyahat özgürlüğüne aykırı olup, yürüyüş kolunda yer alan üye ve yöneticilerimizin yürüyüşümüz önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz” denildi.

TCDD Genel Müdürlüğü dün 5 ilin emniyet müdürlüğüne yazı göndererek demiryollarındaki sürgünlere karşı yapılacak yürüyüşlerin engellemesini istemişti.

YÜRÜYÜŞ KOLU ELAZIĞ’DAN DEVAM EDECEK

Engelleme üzerine açıklama yapan BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir, Elazığ Tren Garı önünde yaptığı basın açıklamasında yürüyüşün Malatya, Sivas, Kayseri, Ankara olarak devam edeceğini söyledi. KESK bileşenlerinin yanı sıra Emek Partisinin de katıldığı açıklamada rotasyon uygulamasına karşı çıkılarak sürgünlerin iptal edilmesi istendi.

Kaynak: Evrensel