Brezilya'da yerli soykırımının “son temsilci” olarak tanımlanan “Çukur Adam” ölü bulundu.

Brezilya'nın batısındaki Amazon'daki Rondonia eyaletinde Tanaru Yerli Bölgesi'nin tek sakini olan ve "Çukur Adam" olarak bilinen yerli, 23 Ağustos'ta ölü bulundu. Euronews’in haberine göre, 60 yaşlarında olduğu tahmin edilen kişinin ismi bilinmiyor, ancak bazen hayvan yakalamak, bazen de saklanmak için açtığı derin çukurlar sebebiyle "Çukur Adam" olarak anılıyordu. 1996'dan bu yana Brezilya Yerli İşleri Kurumu (Funai) tarafından güvenliği için takipte tutuluyordu.

23 Ağustos'ta samandan kulübesinin dışındaki hamakta yatarken bulunan Çukur Adam'ın doğal sebeplerle öldüğü sanılıyor. Yetkililer, bedeninde herhangi bir şiddet izine rastlanmadığı gibi, kulübesine ve yaşadığı bölgeye bir saldırı olduğuna dair de belirti olmadığını açıkladı.

‘SOYKIRIMIN SON TEMSİLCİSİ’

Yerli halkların haklarını savunan Survival International, "Yerli soykırımının son temsilcisi" olarak da tanımlanan Çukur Adam'ın ölümünü, sanal medya hesaplarından duyurdu. Paylaşımda, Çukur Adam’ın çevresindeki bütün yakınlarının öldürüldüğüne işaret edilerek, "Yıllar boyunca hayatını tamamen yalnız yaşadı, bütün iletişim çabalarına direndi. Şimdi öldü ve halkının soykırımı tamamlandı. Brezilya Amazonları'nın trajik öyküsü" ifadelerine yer verildi.

KABİLESİNİN SON ÜYESİ

Çukur Adam'ın son temsilcisi olduğu Tanaru yerli kabilesi, ülkenin Bolivya sınırı yakınlarındaki Rondonia eyaletinde yaşıyordu. Kabilenin önceki altı üyesi 1995 yılında öldürülmüştü. Kabilenin yedi üyesi dışındaki üyelerinin ise, 1970'lerde topraklarını genişletmek isteyen çiftçiler tarafından katledildiği sanılıyor.

Ülkede halen 240 yerli kabilenin yaşadığı tahmin ediliyor. Yerli kabilelerin birçoğu yasa dışı madenciler, oduncular ve çiftçiler tarafından tehdit altında.

Kaynak: MA