Brezilya'da öğretmenlere daha yüksek maaş verilmesini talep eden protestocular ile polis arasında çatışmalar çıktı. Çatışmalar Rio de Janeiro ve Sao Paulo kentlerinde yaşandı.

Rio'nun merkezinde yaklaşık 10 bin gösterici, gün boyu barışçıl gösteriler yapmışlardı. Ancak havanın kararmasının ardından bazı göstericilerin kamu binalarına molotov kokteyli attıkları, polisin göz yaşartıcı gazla göstericilere müdahale ettiği belirtildi.

Sao Paulo'da da barışçıl bir protesto gösterisi kontrolden çıktı. 20 kadar eylemcinin bankaları ve ATM'leri hedef almalarının ardından polis ile göstericiler arasında sert çatışmalar yaşandı. Göstericiler, Rio'daki işlek Branco Bulvarı'nda da bir otobüsü de ateşe verdi, ayrıca bankalardaki mobilyaları sökerek barikatlara taşıdı. Göstericilere sık sık gözyaşartıcı gazla müdahale edildi.



23 yaşındaki protestocu Hugo Cryois, şiddet olaylarından polisi sorumlu tuttu. Boynunda gaz maskesi asılı olan Cryois, "Polis olmadığı zaman şiddet de olmuyor. Polisin olduğu her yerde ise şiddet var." diye konuştu. Cryois, "Ben hazırlıklı geldim. Polise güven olmaz." dedi.

Brezilyalı öğretmenler, iki aydır maaşlarında artış talep ediyorlar. Şiddet olaylarının patlak vermesi öncesinde, öğretmenlere destek vermek için yapılan yürüyüşe yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Polis kaynakları ise bu rakamın 10 bin civarında olduğunu söylüyorlar.

Brezilya, önümüzdeki yıl Dünya Kupası'na, 2016'da da Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak. Bu nedenle, özellikle müsabakalara ev sahipliği yapacak olan kentlerde güvenliğin nasıl sağlandığı çok hassas bir konu olarak nitelendiriliyor.

Brezilya'da öğretmenlere destek vermek amacıyla yapılan gösteriler barışçıl başlamıştı. Rio'da son haftalarda eğitim sendikaları grevler düzenlemiş, grevlere polis müdahale etmişti. Barışçıl başlayan gösteriler, bir süre sonra kontrolden çıktı.



Şiddet olaylarından kendilerine "Siyah Blok" diyen küçük bir grup sorumlu tutuluyor. Göstericilerin büyük bölümü şiddet olaylarına karışmadı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. (BBC Türkçe)