Kentleşme (İmar) Planları, düzgün kentler kurulabilmesi, gelişi güzel yapılaşmaların oluşmaması için yapılır. Bu yerel yönetimlerin en temel görevlerinden biridir.

Devlete para getirin, tüm gelişi güzel, yasa dışı, kentleşme yöntemlerine uygun olmayan yapılarınıza, uygunluk belgesi, oturma izni verelim demek, bozuk kentler oluşması için devleti vatandaşlarla suç ortaklı noktasına düşürür. Nasılsa bir İmar Affı çıkar düşüncesi, insanları kural dışı, kaçak yapı yapmaya özendirmekte. Sonuçta bu düşünce yaşama geçmekte.

Bu tür eylemlerle, devlet para kazanmak için, yurttaşların yapı, doğa koşullarına, yasalara aykırı yapılar yapmasını özendirmektedir.

Yasalara, yönetmelikler, kentler için yapılan yapılaşma planlarına her yönüyle uymalarına karşın oturma izni alamayan yapımcıların, yurttaşların olduğu bir gerçek. Yerel yönetimler, en güzel biçimde yapılarını yapanlara bile, kağıt üzerinde yazılı olmayan yöntemlerle yokuşa sürdükleri, savaşımı kendilerinin kazandığı bilinen gerçeklerden.

Olası bir İstanbul depreminde 100 bin yapının yıkılacağını söylüyor uzmanlar. Getirin paraları, yıkık, dökük ne varsa oturma izni verelim çabasında olan yöneticilerden, parayı verip oturma izni alan yurttaşlardan bunu hiç düşünen var mı? Yıkılacak olan bu 100 bin binanın büyük çoğunluğunun, bu imar barışı adı verilen bozuk, düzme yapılar içinden olacağı kesin.

“Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, başvuru sayısı 5 milyon 160 bine ulaşan imar barışında 2 milyar 800 milyon lira civarında para toplandığını açıkladı."(1)

“İzinsiz, yerleşim planlarına uygun olmayan yapılarla ilgili getirilen af yasasının nelere yol açtığı konusunda şu değerlendirmeye göz atalım:

“Ruhsatsız yapıların affının yanı sıra kamu varlıklarının peşkeşi ile sonuçlanacak düzenlemeler de içeriyor.

Hazine arazilerine, tarihi, doğal, arkeolojik sit alanlarına, ormanlar, kıyılara ve tarım arazilerine el konulmasının da yolunu açıyor

Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, ANKAPARK, şehir hastaneleri, Kapadokya’daki oteller, birçok büyük kentteki AVM’ler, yaylalardaki yapılar affedilirken inşaat yasağı bulunan alanların talanı da hukuki kılıf kazanacak."(2)

Bu konu, savunulacak yanı olmayacak ölçüde önemli bir konu. Düzgün yapılaşmayı, uygar ölçülerle kentleşmeyi yerle bir eden bir uygulama.

Silinen vergi borçları

“AKP'ye yakın iş adamı Mehmet Cengiz'e ait Cengiz İnşaat'ın 400 milyon lirayı aşan vergi borcunun silindiğine dair Uzlaşma Komisyonu belgesi doğrulandı."(3)

Bu oran başka kaynaklarda 424 milyon lira olarak gösterilmekte.

Mehmet Cengiz, Londra’da sokak satın aldığı ileri sürülen, AKP döneminin yıldızını parlattığı yüklenicilerinden (müteahhitlerinden) biri.

Vergi borçları azaltılan şirketlerin bazılarına ilişkin şu bilgiler ilginç:(4)

Çizelgede görüldüğü gibi, Maliye Bakanlığı’nın İmar Barışı kapsamında topladığı 5 milyon 160 dolayında başvurucudan topladığı para 2 milyar 800 milyon lira para, 2017 yılında 17 şirketin silinen vergi borçlarından daha az.

Devlet, silmiş olduğu 17 şirketten alacağı vergi ve cezalarından daha az bir para alarak, 5 milyon 160 bin dolayında kurallara uygun olmayan, bozuk, kaçak yapıya yasallık kazandırmış bulunmaktadır.

İki futbol şirketinin silinen borçları

“Beşiktaş ve G. Saray silinen vergi borçlarını dün borsaya bildirdi. İki kulübün affa uğrayan toplam vergi borcu, 163 milyon TL'yi buluyor. Beşiktaş 96.25 milyon yerine 3.9 milyon TL, Galatasaray da 73.25 milyon TL yerine 2.93 milyon TL ödeyecek

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş adına Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen özel durum açıklamasında, 2005-2009 hesap dönemleri için şirketten 38.5 milyon lira vergi aslı ve 57,75 milyon lira vergi ziyaı (5) cezası talep edildiği hatırlatıldı. Buna mukabil uzlaşma sonrası Beşiktaş'ın toplam 3 milyon 907 bin 773 lira vergi ödeyeceği ve borçlarını sıfırlayacağı belirtildi. Beşiktaş'ın asıl borcu bu miktara inerken, ziyaı borcunun ise tamamen silindiği da kaydedildi.

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş de vergi konusunda uzlaşma sağladığını duyurdu. G. Saray'ın açıklamasında ise; 2005-2009 hesap dönemleri için 29,30 milyon lira vergi aslı ve 43,95 milyon lira vergi ziyaı cezası talep edildiği ve bu tutarlara ilişkin olarak uzlaşma başvurusunda bulunulduğunun duyurulduğu hatırlatıldı. Açıklamada, uzlaşmanın sonuçlandığı, ödenecek vergi tutarının 2,93 milyon lira olarak belirlendiği, vergi ziyaı cezasının ise kaldırıldığı bildirildi."(6)

----------------------------------

(1) T24.com.tr Bağımsız İnternet Gazetesi, 19.09.2018

(2) Gökdemir, Nurcan, Af değil rant düzenlemesi, BirGün Gazetesi, 06.05.2018

(3) cumhuriyet.com.tr, Maliye Bakanı kabul etti: 422 milyon lira 'sıfırlanmış', 08 Mart 2016

(4) www.cumhuriyet.com.tr › Ekonomi, 05.10.2017

(5) Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini ifade eder. https://www.ismmmo.org.tr/Mevzuat/Vergi-ziyai-ve-cezasi--781

(6) www.internethaber.com › Ekonomi › Şirketler, İki kulübe 163 milyonluk torba affı, 27.10.2015, Cumhuriyet Gazetesi, 08.03.2016