Mustafa Dermanlı / Bozcaada

Bozcaada’da her sene birbirinden önemli ekoloji temalı konulara sahip filmleri ağırlayan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) başladı. Pazar gününe dek sürecek festivalde Fethi Kayaalp adına ödül verilecek Uluslararası yarışma kategorisinde 14 film yarışırken, Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinde de 10 film yer alıyor. Bu iki kategori haricinde Panorama ve Özel Gösterim’le birlikte 60’ı aşkın film festivalde izleyici ile buluşacak.

FESTİVALİN JÜRİ ÜYELERİ

Uluslararası Yarışma Kategorisi’ndeki büyük ödülü belirleyecek jüri Ceylan Özçelik, Prof. Dr. Naci Güçhan, Dimitris Koutsiabasakos, Maja Bogojević ve Julia Lazarus’tan oluşurken,

Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinin jüri üyeleri ise Lalehan Öcal, Melis Birder ve Marvin Entholt olarak açıklandı.

Festivalde altın madeninden plastiğe, çöpten asbeste, iklim değişikliğinden tohuma, mültecilerden doğayı talan eden enerji üretim sistemlerine onlarca konuda gösterilecek filmlerin haricinde hem çocuklara, hem de yetişkinlere atölyeler de gerçekleşecek. 9-13 Ekim tarihleri arasında Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde gerçekleşecek festivalde birçok atölye de düzenlenecek.

HEM ÇOCUKLARA, HEM YETİŞKİNLERE ATÖLYELER

Ekolojik filmler haricinde festival boyunca birçok etkinlik de gerçekleşecek. Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinden Burcu Gülmen, Deniz Tümerdem, Hilal Menlioğlu’nun planladığı "Bozcaada’da Sürdürülebilir Morfolojiler Peşinde” sergisi geçtiğimiz yıl okul bünyesinde yürütülen malzeme odaklı tasarım stüdyosunun çalışmalarını sunuyor.

Kültür tarihi ve Türk mutfağı kategorilerinde eserler yazmış bir yazar olan ada sakini Ümit Hamlacıbaşı ise atölye katılımcılarını farklı tarhana çeşitleriyle tanıştırarak, coğrafya ve kültürün yerel yiyecekler aracılığıyla nasıl analiz edilebileceğini anlatıp, katılımcılarla beraber yiyeceklerin kök ve köken ilişkisini yeniden sorgulayacak.

Aynı zamanda Tallin Büyükkürkciyan ve Can Kuman tarafından planlanan doğaçlama müzik ve dans atölyesinde ise iklim krizine bir kez daha dikkat çekilecek. Tasarımlarını Türk kültüründen ve doğadan esinlenerek hayata geçiren Dr. Selçuk Gürışık’ın düzenleyeceği keçe atölyesi de BIFED’de yer alacak.

Çocukların da festivali olan BIFED, “Anke Atamer Çocuk Programı” ile yine keşif, yaratıcılık, öğrenme ve eğlence dolu anılar bırakacak. Sadece doğa ve ekoloji temalı kitaplar yayımlayan Sinek Sekiz Yayınevi’nden İrem Çağıl’ın gerçekleştireceği, biri gençlere yönelik olan üç farklı atölye de festival kapsamında yer alacak. Bunlardan biri de “Yediklerimiz Nasıl Yetişiyor”.

Ellis Bartholomeus ve İpek Şensılay tarafından planlanan “Hero mu Zero mu?” etkinliğinde ise çevre farkındalığı konusunda başlangıç seviyesinde olan karakter “Zero” dan çevre kahramanı “Hero”ya dönüşmek, çocuklar için hem çok eğlenceli bir oyun, hem de neler yapabileceklerini keşfedecekleri çok eğlenceli bir macera olacak.

Tamer Karataş ve Caner Karataş ile “Geri Dönüşüm ve Ritim” atölyesinde etraftan toplanan atıklar bakalım nasıl müzik aleti haline getirilecek? Dramaturjiden faydalanılan “En iyi Oyun Arkadaşım Doğa” atölyesinde çocuklar doğayı ve ağaçları tanıyacak. “Geleneksel Oyuncak Atölyesi”nde ise çocuklar doğal ortamdaki malzemelerden oyuncak yapabilmeyi deneyecekler. 

BU SENE YERELİN DESTEĞİ DAHA FAZLA

Her sene olduğu gibi bu sene de yerel işletmeler festivale desteğini esirgemiyor. Bazı işletmeler tüm odalarını festival kullanımına verirken, bunun dışında çok sayıda pansiyon, otel de indirimli odalar sunuyorlar. Ayrıca lokanta festival katılımcıları için indirimli menüler hazırlayan “Festival Dostu Mekanlar” da adaya gelen yerli ve yabancı turistlere uygun fiyatla hizmet vererek festivali destekliyorlar.

Bu sene yerel işletmelerin, üreticilerin ve kişilerin desteğiyle kahveden kitaba, dergiden reçele, kolonyadan koruk suyuna, kurabiyeden kuru üzüme, kupadan üzüm suyuna jüri üyeleri ve atölye sahiplerine verilmek üzere imece usulü bir sepet de hazırlandı.

FESTİVALDE İKİ ÖNEMLİ EKOLOJİK ÇAĞRI

BIFED’de bu sene iki önemli ekolojik çağrı da yapıldı. “Yol arkadaşım olur musun” çağrısı ile kendi aracıyla festivale gelenlere veya aracı olmayıp da arabasıyla festivale gelecek olanların haberleşerek yol arkadaşı olmasını arzulayan festival böylelikle daha az karbon salımı, daha az yakıt, daha çok arkadaşlık amaçlıyor.

Ayrıca bu yıl festival katılımcılarının kendi matara ve kahve kupalarını getirerek kağıt bardak ve plastik şişe kullanımını en az indirilmesine katkı sunması isteniyor. Belediyenin arıtmalı çeşmelerinden ücretsiz olarak su doldurulabileceği gibi festivale destek veren kafelerden de indirimli kahve alınabilecek.