http://homoinsurrectus.com/

 

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu başkanı Şükrü Koçoğlu, HES karşıtları başta olmak üzere çevrecilere ağır eleştirilerde bulunarak, “Çevreci kisvesi altındaki kişiler dışarıdan finanse ediliyorlar, bunlar bizim enerji alanındaki kalkınmamızı önlemek isteyen hainler” değerlendirmesinde bulundu. Koçoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan HES yatırımcılarının önüne çıkan yargı engellerinin kaldırılmasını istedi. Koçoğlu’na Yeşiller Partisi, sivil toplum kuruluşları ve yerel yaşam hakkı savunucularından tepki geldi.

 

Bakan Yıldız’ın da konuk olduğu toplantıda konuşan Koçoğlu, Türkiye’nin hidroelektrik enerji üretiminde henüz kapasitesinin altında bulunduğunu, mevcut 53 milyar kilowatlık HES yatırımlarının 160 milyar kilowat seviyesine çıkması gerektiğini söyledi. HES yatırımlarının önündeki en büyük engellerin bürokrasi ve yargı süreçleri olduğunu belirten Koçoğlu, “Bürokrasi ağır bir yük, başlayan projelerin yargıya taşınması da yatırımları aksatıyor. Bu konuda Bakanlıktan çözüm bekliyoruz. Bundan böyle sloganımız ‘Su akar Türkler baraj yapar’ olmalıdır” diye konuştu. Nükleer santral tartışmasına da değinen Koçoğlu, HES’lerin artırılmasının enerji sorununa çare olabileceğini belirterek, çevrecileri “enerji alanındaki kalkınmayı önlemek isteyen hainler” olarak nitelendirdi.

 

Toplantıdaki açıklamalarının ardından Cumhuriyet’e konuşan Koçoğlu, HES yatırımcılarının en önemli problemlerinden birinin çevreci gruplar olduğunu belirterek, “Çevreci diye ortaya çıkan kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve kişiler, aslında yabancı ülkeler tarafından fonlanıyor. Bu kişilerin emeli, bizim enerji yatırımlarımızın yönünü değiştirerek, enerji alanında dışa bağımlılığımızı artırmak. Kötü niyetli kişiler haricindekilerse cahilliklerinden, bilgisizliklerinden dolayı HES’lere karşı çıkıyorlar. HES’lerin nasıl enerji ürettiğini bilseler, bu konudaki fikirleri değişecek” dedi.

 

Koçoğlu’nun eleştirilerine çevrecilerden tepki geldi. Sivil toplum örgütleri ile dernekler temsilcilerinin bu konuda Cumhuriyet’e yaptıkları açıklamalar şöyle:

 

Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin: Niyetleri ülkenin gelişmesi değil, kendi çıkarlarını artırmak, patronlarının ve hissedarlarının çıkarlarını korumak. Bu kişilerin her türlü yalanı söylemelerine, hakaret etmelerine alışığız. Sonuçta inşaat sanayicileri olarak doğayı katleden yatırımlardan çıkar sağlayan, kar eden kuruluşlar bunlar. Halk da kimin ne dediğinin gayet farkında. Yurtdışı destekleri ise tamamen palavra. Biz zaten fikirsel olarak küresel bir hareketin parçasıyız. Bugün Güney Afrika’da onbinlerce insan çocuklarının geleceğini kurtarmak için mücadele ediyor. Biz de bu küresel hareketin içinde olmaktan gurur duyuyoruz. Koçoğlu dışa bağımlılık konusundaki eleştirilerini de Taner Yıldız’a iletsin; Türkiye’de uygulanan termik, nükleer ve doğalgaz enerji politikaları tamamen dışa bağlı.

 

Loç Vadisi Koruma Platformu kurucusu Zafer Kecin: Açıklamalar, bu ülkenin enerjiden önce aklıselim yöneticilere ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Koçoğlu, Rize’nin Çayeli bölgesinde usulsüz HES inşa etmekten ötürü ceza almıştı. O menfaatini, bizler yaşam alanlarımızı savunmaktayız. Hiçbir dönem devletiyle kavga etmemiş olan köylü, HES’ler yüzünden devletle mücadele eder hale geldi. Devlet suyumuzu, tarlalarımızı, yaşamlarımızı elimizden alırken, yüzyıllardır kimsenin oyununa gelmeyen bu tertemiz millet savcılıklarda sayısız dosyaları dolduruyorsa, bu ülkeyi kimin sevdiği, kimin ise hain olduğu açıktır.

 

Doğa Derneği İletişim Koordinatörü Yücel Sönmez: Kendisini çok iyi tanıyoruz. Allianoi’yi katleden, Anadolu’yu HES’lerle dolduran kişi kendisinden başkası değildir. Bu söylemler, kamuoyunun bu mücadeleye verdiği desteği azaltmak için ortaya atılıyor. Koçoğlu ve Yıldız, HES’lerin kaç tanesi yabancı ortaklı, kullanılan malzemenin ne kadarı ithal onu açıklasın. Ne olursa olsun, hiçbir şey onlara doğayı yok etme hakkını vermiyor.

 

Senoz Vadili Sinan Akçal: Koçoğlu benim vadimde suyu olmayan bir dereye HES yapıyor. Bunun için 10 binlerce ağacı kesti. Mafya tutup, köylülerin kafasına silah dayayıp topraklarını elinden aldı. Bize hiçbir yerden para geldiği yok. Ahırdaki ineğimizi, babamdan kalan yadigarları satıp onlara dava açıyoruz. Koçoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da ortağı.

 

(Cumhuriyet Gazetesi’nde 1 Aralık 2011 tarihinde yayınlanmıştır)