TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen “torba” teklifle, “BOTAŞ tarafından bakanlık görüşleri alınmak kaydıyla bölgesel ve iklimsel koşulları dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğalgaz satış fiyatı uygulanabilmesi” sağlanıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, AKP milletvekili Cemal Öztürk, komisyonda teklifi savunurken benzer abone gruplarının farklı tüketimlerine atıfla “Düzenlemeyle il bazında iklim şartları ve tüketim miktarına uygun olacak bir kademe belirlenmesi ve tüketimin artışından kaynaklanan ilave maliyetlerin bu kademe üstünde tüketim yapan abonelere yansıtılması amaçlanmaktadır” dedi.

EPDK’nın fiyat tespitiyle ilgili yetkisinin BOTAŞ’a verildiğine dikkat çeken CHP milletvekili Bülent Kuşoğlu,  neye göre iklim veya bölge bazında detaylandırma yapılacağının da belirsiz olduğunu vurguladı.

HDP milletvekili Garo Paylan da BOTAŞ’ın halen kamu sahipliğinde bir anonim şirket olduğunu, ancak yarın özelleştirilebileceğini söyledi.

İyi Parti milletvekili Durmuş Yılmaz da Erzurum ve Kars’ın eksi 30-40 dereceyi gördüğünü hatırlatarak “Biraz aşağıya inelim; Malatya, Elazığ eksi 15-20 derece yani bunların arasında nasıl bir düzenleme yapılacak” diye sordu.

Bu tür tartışmalar üzerine BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, şehir bazında başlayacak olan düzenlemenin, sonraki yıl için ilçe, iklim bölgeleri ve daha mikro bölgeler bazında farklı değerlerde uygulanabileceğini belirtti. Özcan, fiyatlandırmayı da şöyle örneklendirdi:

“Sözgelimi Ağrı’da bir konut için yıllık doğalgaz tüketiminin 1300 metreküp olduğunu varsayalım. Buradaki konfor şartı 18-20 derecede belirlenebilir. Ama siz ‘Evimde tişörtle dolaşmak istiyorum, sıcaklığım 26 derecenin altına düşerse rahatsız oluyorum’ diyorsunuz ve tüketim değeriniz 1800 metreküpe çıkıyor. Aradaki 500 metreküp temel ısınma ihtiyacının dışında kalan kısım olarak ayrı fatura ediliyor. Yine sözgelimi Antalya’da ortalama kış dönemi tüketimi 400 metreküp. Bunun üstüne çıkarsanız aradaki fark için yine ayrı fatura olur.”