Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde 6 bin işçinin çalıştığı Bosch fabrikasında sendika yüzünden iki grup arasında çıkan kavgada 2 işçi yaralandı. Fabrika önüne çok sayıda çevik kuvvet ve polis ekibi gelirken, iki grup 2 saat boyunca karşılıklı eylemlerini sürdürdü.

 

Bosch fabrikasında işçilerin büyük kısmının toplu halde Türk Metal Sendikası'ndan ayrılarak Birleşik Metal-İş Sendikası'na geçmesi gerginliğe sebep oldu. Birleşik Metal bugün fabrika önünde bir açıklama için toplandığında Bosch Müdürü’nün de desteğini alan ve fabrikada işçi de olmayan Türk Metal Sendikası tarafından saldırı yapıldı.

 

Birbirlerini tanımayan iki sendika üyeleri sabah saat 07.00 sıralarında fabrika önünde karşı karşıya geldi. Sözlü sataşmalarla başlayan gerginliğin bir anda büyümesinin ardından kavga çıktı.

 

Bosch Müdürü’nün işçileri Birleşik Metal-İş’e geçtikleri için tehdit ettiği Türk Metal’den yana tutum aldığı, çatışmayı bunun tetiklediği belirtildi.

 

Türk Metal-İş Sendikası'ndan yaklaşık 100 kişi ile Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan da yaklaşık 200 işçinin karıştığı kavgada ortalık karıştı. Kavgada 2 kişi yaralanırken, yaralılar olay yerine gelen Çekirge Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Olayın ardından fabrika önüne çok sayıda polis ve çevik kuvveti ekipleri gerginliği yatıştırmaya çalıştı. Kavganın ardından fabrika işçileri, karşılıklı olarak eylemlerini sürdürdü.

 

Asıl Bosch işçilerinin temsilcisi kendileri olduğunu söyleyen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, fabrikadaki işçilerin kendi sendikalarına üye olmak istediğini ama diğer sendikanın baskı yaptığını belirtti.

 

Kavga esnasında yaralanan Ali Rıza Küçükosmanoğlu da işçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmak istediğini ama bunun engellendiğini söyledi.

 

Birleşik Metal’den açıklama:

Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, “6 bin Bosch işçisi özgür iradeleri ile anayasal hakları olan sendika tercihlerini bizden yana kullandı, o günden sonra sarı/taşeron sendikanın her türlü baskılarına maruz kaldılar” dedi.

 

Açıklama şöyle devam etti:

Bugün (16.04.2012) vardiya giriş ve çıkışında basın açıklaması yapmak üzere orada bulunan sendikamız yöneticileri ve Bosch işçilerine Türk Metal çetesi tarafından taş, sopa ve demir çubuklarla saldırı düzenlendi.

 

Saldırı bizzat T. Metal Genel Sekreteri Muharrem Aslıyüce’nin başında bulunduğu grup tarafından yönlendirildi.

 

Bosch işçileri ve sendikamız kararlı bir şekilde direnerek saldırıya rağmen basın açıklamasını işyeri önünde gerçekleştirdi.

 

Yaklaşık 1 aydır; BOSCH işçilerini geri döndürmek için çırpınan sarı sendika başarılı olamayınca işyeri yönetiminin desteğiyle kaba kuvvete başvurma yöntemini seçti.

 

Saldırının maşası sarı Türk Metal’dir ancak esas sorumlu Bosch işverenidir. Bosch işvereni son bir hafta içinde açıktan Türk Metal’den yana tavır koyarak sarı sendikanın cesaretlenmesine neden olmuştur.

 

Örgütlenmenin başından itibaren işyerindeki sendikal değişim konusunda “tarafsız” olduğunu açıklayan BOSCH işvereni kendi verdiği sözleri ve imza attığı uluslararası sözleşmeleri unutarak taraf olmuştur.

 

Robert Bosch’un meşhur sloganını hatırlayın: “İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim”

 

Oysa bugünkü Bosch yönetimi kurucusunun sözlerine rağmen çalışanlarının güvenini kaybetmeyi seçmiştir. İşyerinde bugün iş barışının ve huzurun ortadan kalkmasının nedeni de bu tercihtir.

 

Kendi çalışanlarına, Avrupa İş Konseyi’ne, uluslararası sendikal örgütlere verilen söz neydi, şimdi ne yapılıyor?

 

Dün işçilerin sendika seçme özgürlüğüne saygı göstereceğini, sürece müdahale etmeyeceğini ve tarafsız kalacağını söyleyen Bosch’du.

  • Bugün açıktan sarı sendikanın tarafında duran, çalışanlara baskı yapan,
  • Grup başlarını tek tek işten çıkarmakla korkutan,
  • Sözleşmeli çalışanlarının sözleşmelerini yenilememekle tehdit ederek istifaya zorlayan,
  • Çalışanlarını psikolojik baskı altına alan,
  • Fabrika içinde ve kapı önünde noterlerin çalışmasına izin veren,
  • Üretimi durdurarak sarı sendikanın propaganda yapmasına izin veren ve işçileri istifaya gönderen,
  • Sarı sendikanın bütün kadrolarına izin veren, toplu halde bölümleri gezerek işçilere gözdağı vermesine göz yuman da Bosch işverenidir.

 

Bursa BOSCH’da 2012-2014 dönemi toplu iş sözleşmenin sayısal ve yasal olarak yetkili sendikası bugün itibariyle DİSK/Birleşik Metal-İş’tir.