Hisse senedi piyasası, şirketlerin yatırımcılara hisse senedi veya öz sermaye satarak sermaye artırdığı bir yer sağlar. Hisse senetleri, hissedarlara oy hakkı vermenin yanı sıra, sermaye kazançları ve temettüler şeklinde şirket kazançları üzerinde hak iddia etme hakkı da verir. Bu konuda sitesinde de bilgiler yer alabilir.

 Hisse Senetleri Nasıl Çalışır?

Şirketler borsada para toplamak için işletmelerinin hisselerini satarlar. Daha sonra bu parayı çeşitli girişimler için kullanırlar. Bir şirket, hisse senedi teklifinden elde edilen parayı yeni ürünleri veya ürün gruplarını finanse etmek, büyümeye yatırım yapmak, faaliyetlerini genişletmek veya borçlarını ödemek için kullanabilir. Bu konuda sitesi de bilgi verebilmekte.

 Aktif faaliyet içinde olan ve şirketler, genel olarak borsa içerisinde belirli bir kâr elde etmek için birden fazla farklı yol gözetmektedirler.

 Hisse Senedi Fiyatlarının Artması

 Büyük ölçekli şirketlerin hisse senedi fiyatları, genellikle itibari ile şirketin belirli yıl içindeki performansı ve ileriki yıllardaki beklentileriyle ilişki içerisindedir. Şirketin yıl içindeki iyi performans göstermesi, yıllık cirosu, büyüme yüzdesi gibi faktörler hisse senedi fiyatlarının yükselmesine ve şirket yatırımcılarına yüksek kazanç elde etmesine yol açar.

 Genel piyasa koşulları, hisse senedi fiyatlarını çok yönlü olarak etkileyen etkenler arasında yer alıyor. Ekonomik olarak büyüme, düşük faiz yüzdesi, istikrarlı devam eden bir çalışma ortamı gibi etmenler genel olarak hisse senedi fiyatlarının yüksek seyretmesine büyük oranda destek olabilir.

 Rekabetçi Seyreden Durum

 Şirketin rekabetçi olarak durduğu yer hisse senedi fiyatlarını değişik yönlerden etkiler. Sektöründe ileri ve ulaşılması zor bir konumda olan ve bunun yanında rakiplerine göre daha yüksek bir performans gösteren şirketlerin hisse senedi fiyatları elbette daha yüksektir.

 Pazar Payındaki Oranı

 Orta seviye kendini idare edebilen bir şirketin pazar payı, içinde bulunduğu sektördeki diğer rakip şirketlere göre ne kadar geniş bir pay yüzdesine sahip olduğunu gösterir. Yüksek pazar payına sahip ulusal ve dünya çapında kendini kanıtlamış şirketler, genel olarak daha güçlü bir rekabetçi ortama sahiptir. Bunların beraberinde kendi müşteri tabanını büyütme, fiyatlandırma ve ücretlendirme stratejilerini uygun biçimde ayarlama gibi vazgeçilmez avantajlara sahiptirler.

 Şirket Marka Bilinirliği

 Güçlü bir marka bilinirliği, şirketin kendi müşterileri üzerinde büyük oranda olumlu bir algı oluşturmasına bunun yanında rakiplerine göre daha fazla tercih edilme ve seçilme olasılığını büyük oranda artırmasına yardımcı olur. Marka bilinirliği, yapılan reklamlar, pazarlama durum stratejileri ve müşterinin geniş deneyimi gibi çeşitli ve etkin faktörler den oluşur.

 Neden Hisse Senedi Sahibi Olunur?

 Yatırımcıların hisse senedi sahibi olmasının temel nedeni, yatırımlarından getiri elde etmektir. Bu geri dönüş genellikle iki olası yolla gerçekleşir:

 - Hisse senedinin fiyatı değerleniyor, bu da yükseleceği anlamına geliyor. Daha sonra isterseniz kâr elde etmek için hisse senedini kendiniz de satabilirsiniz.

 - Hisse senedi temettü ödemesi yapar. Tüm hisse senetleri temettü ödemez, ancak çoğu bunu yapar. Temettüler, hissedarlara şirketin gelirinden yapılan ödemelerdir ve genellikle üç ayda bir ödenir.