Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde, iddiaya göre, dün öğrenciler arasında çıkan gerginlikte, Kürt öğrencilerden biri dövüldü ve bir başkası da polislerin bulunduğu sırada sopalı saldırıya uğradı. Öğrencilerden biri polis ve ülkücüler tarafından tehdit edildiğini ileri sürdü. Polis tutanağında, dövülme ve sopalı saldırıya yer verilmedi

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre; Bolu’da dün kampüs içerisinde meydana gelen gerginlik, iddiaya göre ülkücü bir grubun Kitap Topluluğu üyesi öğrencilerden Atila Yıldız’ı yumruklaması sonrası başladı. İddiaya göre bundan sonra şu gelişmeler yaşandı: Burnundan yaralanan ve kan içinde kalan Yıldız ve bir grup Kürt öğrenci, kampüs içerisinde ülkücüleri kovalamaya başladı. Bu kovalamada göl kenarına kadar sürdü. Bu sırada, Bolu Ülkü Ocakları Başkanı Hafız Kenan Çevik ve üç arkadaşı da beyaz bir araçla göl kenarına geldi. Polislerin yanında araç içinden sopalarla inen Çevik ve arkadaşları, “Size Bolu’da yaşatmayacağız, sizi süreceğiz” diye Kürt öğrencileri tehdit etti. Çevik’in arkadaşlarından Fatih Karahan sopayla Tezcan Aslan’a vurdu. Bunun üzerine Kürt gençler ormana sığındı. Polislerdin biri Fecri İşler adlı öğrencinin gözüne biber gazı sıktı. İşler’in iddiasına göre aynı polis, kendisine silah doğrultarak, “Sıkarım lan, s... ananı” diye tehdit etti.

Atilla Yıldız’ın hastane kaldırılmasından sonra 13 Kürt öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler önce jandarmaya, ardından da polis merkezine götürüldü. Öğrenciler hakkında ‘kasten yaralama’ iddiasıyla işlem yapıldı. Savcılığa çıkarılan Kürt öğrencilerden Ozan Canan, daha önce can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle hem savcılığa hem üniversite yönetimine başvurdukları halde hiçbir önlem alınmadığını söyledi.

Bu arada, 30 kişi oldukları iddia edilen, aralarında Ülkü Ocağı Başkanı Çevik ve üç arkadaşının da olduğu grup hakkında işlem yapılmazken, yalnızca Kürt öğrencileri tarafından kovalanırken polis tarafından koruma altına alınan üç ülkücü gence gözaltı uygulaması gerçekleştirildi. Polisin hazırladığı olay tutanağında, Kürt öğrencilerin ülkücüleri kovaladığı, Burak Gündeş’in göle atladığı, “zarar görmemesi” için bu kişinin polis aracına alındığı ifade edildi. Tutanakta, ne Atilla Yıldız’ın dövülmesine ne de Ülkü Ocağı Başkanı Çevik’in sopalı saldırısına yer verildi. Tutanağın altında üç ülkücünün de imzası görülüyor.

Kendilerine son altı aydır Bolu’dan birden çok şikayetin ulaştığını kaydeden Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Aslan, bu son olaydan sonra şehre gittiklerini kaydetti. Hazırlanan tüm tutanaklarda polisin Kürt öğrencileri suçlu göstermek amacıyla, ülkücü öğrenciler lehine işlem yaptıklarını iddia eden Aslan, “Müvekkillerimiz kendilerine polisin gözleri önünde 25 kişilik bir grup tarafından saldırıda bulunulduğunu beyan etti. Ancak polis bu kişiler hakkında işlem yapmadı” dedi.