Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Bolivya Senatosu ve Temsilciler Meclisi, Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ve 1915’te yaşananların inkârını kınayan tasarıyı kabul etti.

Tasarıda, İttihat ve Terakki Hükümeti liderleri ile Jön Türklerin, örgütlü bir şekilde önceden planlayarak, 24 Nisan 1915’te Ermeni aydınları ve ileri gelenlerini tutukladıkları, sürgüne gönderdikleri, daha sonra ise tarihi Batı Ermenistan ve Anadolu bölgelerindeki Ermeni sivillerin planlı ve sistematik bir şekilde toplu katliamlara maruz bırakıldığı kaydedildi.

1915’te yaşananların soykırım olarak tanımlandığı tasarıda, Senato ve Meclis’in insan hakları, hakikat ve adalet değerlerine olan bağlılıklarının teyit edildiği belirtildi.

“Ermeni halkına uygulanan soykırımın ve insanlığa karşı işlenen bu ağır suçun inkâr politikasının kınandığı” kaydedilen tasarıda, adalet mücadelesi veren Ermeni halkının desteklendiği ifade edildi.

ERMENİ VE KÜRT HALKLARINI DESTEKLİYORUZ”

Arjantin’in başkenti Buenos Aires merkezli Prensa Armenia’nın haberine göre, Senato Başkanı Zonia Guardia Melgar, Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi’nin, ülkedeki Anayasa’yı dikkate alarak tasarıyı kabul ettiğini söyledi. Bolivya Anayasası’nın, ayrımcılığa, insan hakları ihlallerine ve soykırımlara karşı olduğunu vurgulayan Melgar, bu alanda hak mücadelesi veren Ermeni ve Kürt halklarının mücadelelerini desteklediklerini belirterek, dayanışma için dostluk eli uzattıklarını duyurdu.

KARAR ERMENİSTAN’DA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Ermeni nüfusu ve Ermenistan Büyükelçiliği bulunmayan Bolivya’da kabul edilen yasa tasarısına ilişkin resmi evraklar, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki Ermeni Kilisesi’nde yapılan Pazar ayinin ardından düzenlenen bir etkinlikle Ermenistan’ın Arjantin Büyükelçisi Vahakn Melikyan’a teslim edildi.

Kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıklayan Büyükelçi Melikyan, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü arifesinde Bolivya’nın tanıma kararı alarak 1915’te yaşananları kınamasının, Ermeni Soykırımı’nın uluslararası tanınma sürecinde yeni bir sayfa açacağını kaydetti. Büyükelçi Melikyan, yürütülen inkâr ve ret politikalarının hakikat ve adalet mücadelesini etkileyemeyeceği gerçeğinin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Bolivya Senato Başkanı Melgar etkinlikte yaptığı konuşmada, soykırım ve katliamların önüne geçilmesi ve engellenmesi bakımından Ermeni Soykırımı’nın tanınması ve yaşananların kınanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Bolivya’da kabul edilen yasa tasarısı, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından da selamlandı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, “Bolivya bu adımla, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü arifesinde, tarihsel adaletin yerini bulması, insanlığa karşı işlenen suçların tanınması, kınanması, engellenmesi ve inkârına karşı yürütülen mücadelede önemli bir katkı sundu” denildi.

“LOBİ BASKISI İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Azadutyun (Özgürlük) Radyosu’na konuşan The California Courier yazarı Harut Sasunyan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel tarafından 26 Kasım 2014’te Türkiye Meclisi’ne sunulan ve 1937-38 Dersim, Maraş, Sivas, Çorum katliamları, Ermeni Soykırımı ile 12 Eylül Askeri Darbesi gibi olayların “insanlık suçu” olarak tanınması, devlet tarafından özür dilenmesi ve mağdurlarına tazminat ödenmesine yönelik teklif ile aynı günlerde Bolivya Senatosu’nda kabul edilen tasarıyı önemli bulduğunu söyledi.

1915 Ermeni Soykırımı’nın farklı ülke parlamentolarında tanınması konusunda Türkiye’de öne sürülen iddialara değinen Sasunyan, parlamentoların “Ermeni lobilerinin baskısıyla” bu yönde karar aldıkları iddiasının gerçeği yansıtmadığının ortaya çıktığını belirterek, Bolivya’da Ermeni topluluğu bulunmamasına rağmen ülkede Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarının resmen kabul edilmiş olmasına dikkat çekti.