Bolivyalı bakan Juan Ramon Quintana, Amerika Birleşik Devletleri'nin Cumhurbaşkanı Evo Morales'i devirmek için çalıştığına dair ellerinde güçlü kanıtlar bulunduğunu öne sürdü.

Bakan Quintana, ABD büyükelçiliğinin de içinde olduğu bazı çalışmalarla ilgili ellerindeki kanıtları ABD Başkanı Barack Obama'ya sunacaklarını söyledi. Morales, ABD büyükelçisini hükümetini devirmeye çalıştığı suçlamasıyla 2008 yılında sınırdışı etmişti.

ABD'nin La Paz büyükelçiliğinin başında şu anda bir maslahatgüzar bulunuyor.

Solcu Bolivyalı liderin 2006 yılında iktidara geldiğinden bu yana, yabancı şirketlerin özelleştirilmesi ve uyuşturucu yasalarından dolayı ABD ile ilişkileri kötü.

Morales, 2008 yılında ABD'yi hükümet karşıtı protestoları teşvik etmekle suçlamış ve ardından büyükelçi Philip Goldberg'i sınırdışı etmişti. ABD yetkilileri suçlamaları reddetti ancak ilişkilerin düzelmesi üç yıl aldı.

Bolivya hükümetinin en son suçlaması da büyükelçiliğin çalışmaları ile ilgili. Bakan Quintana ABD'nin 2006'dan bu yana Morales'in politikalarına karşı "sürekli bir savaş" ilan ettiğini söyledi.

Quintana, yaptığı basın açıklamasında "ABD Başkanı Obama'ya sunmak üzere ellerindeki tüm kanıtları biraraya getirdiklerini" ve ABD'yi Bolivya hükümetine karşı düşmanlıklarına son vermeye çağırdıklarını söyledi.

Bakan Quintana, ABD'nin Bolivya'da Morales iktidarı boyunca toplumsal adalet, demokrasi, uyuşturucu kaçakçılığı ve yolsuzlukla ilgili atılan adımları görmezden geldiğini söyledi.

Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales Cuma günü yaptığı konuşmada ABD yetkililerini hükümetinin imajını sarsmak için Bolivya'da tutuklanan Amerikalı bir işadamının vakasını kullandığını söyledi.

İşadamı Jacob Ostreicher karapara aklama ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarıyla 18 ay boyunca cezaevinde tutulmuştu.

Geçen ay cezası ev hapsine çevrilen iş adamı hükümeti bırakılması için kendisinden para istemekle suçladı. Bu iddia üzerine bazı yetkililer tutuklandı.

Evo Morales Bolivya'nın ilk yerli Cumhurbaşkanı. Koka üreticileri sendikasının lideri ve Aymara yerlisi olan Morales, Bolivya'da yerlilerin yaşam koşullarını iyileştirmeye ve sosyal adaletsizliği azaltma sözleriyle iktidara gelmişti.

Morales aynı zamanda Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez ve Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa'nın yakın müttefiklerinden.