Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şikayetçi olduğu Alman Komedyen Böhmermann hakkında takipsizlik kararı verildi.

Almanya’da, Mainz Savcılığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan komedyen Jan Böhmermann hakkında takipsizlik kararı verdi.

Dosyaya bakan savcılar, Erdoğan'a hakaret edildiğini destekleyen bir kanıt olmadığını açıkladı.

Savcılıktan yapılan açıklamada “Soruşturma sonucu, suç unsuru bulunamadığını ve bu nedenle takipsizlik kararı verildiği” belirtildi.

Böhermann hakkında, 31 Mart’ta Alman devlet televizyonu ZDF'deki programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiir okuduğu gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma, Alman Ceza Kanunu'nun “Yabancı devlet adamına hakaret etmek” suçunu düzenleyen 103. maddesi uyarınca açılmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, soruşturmaya yeşil ışık yaktığı için eleştirilmişti.

Öte yandan, Böhmermann Facebook sayfasında "Hey, basın: Çarşamba günü 5.10.2016, saat 16.30'da karara ilişkin detaylı bir açıklamada bulunacağım. Devamı burada” ifadelerine yer verdi.

Böhmermann'ın gazetecilerin sorularını yanıtlayıp yanıtlamayacağı ise henüz belirsiz. Alman komedyenin yeni bir krize yol açmasından endişe ediliyor.

NE OLMUŞTU?

Alman komedyen Jan Böhmermann, Erdoğan’a yönelik hakaret içeren şiirini geçen mart ayı sonunda Alman televizyon kanalı ZDF’de yayınlanan “Neo Magazin Royale” adlı programında okumuştu.

Mainz Savcılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şikâyeti üzerine Jan Böhmermann hakkında Alman Ceza Yasası'nın 185'inci maddesi uyarınca yabancı bir devlet başkanına hakaret şüphesi ile soruşturma başlatmıştı.

Alman hükümeti de Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesi uyarınca yabancı devlet adamına hakaret suçlaması ile ilgili soruşturma açılabilmesi için gerekli onayı vermişti. Ancak Böhmermann’ın şiiri ile ilgili başka bir dava açılmıştı.

Erdoğan'ın avukatının başvurusu üzerine Hamburg'da şiirin tamamen yasaklanması için bir soruşturma daha yürütüldü.

Böhmermann’ın şiirinin yasaklanması talebi ile Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde açılan davanın görülmesine 2 Kasım'da başlanacak.