Boğaziçi Üniversitesine kurum dışından Melih Bulu'nun rektör olarak atanması, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından protesto edildi.

Güney Kampüs önünde saat 14.00’te toplanmak isteyen öğrenciler engelleme girişimiyle karşı karşıya kaldı.

Öğrencilerin dışarı çıkmasına izin verilmedi. Engelleme girişimlerine rağmen kapıyı açan öğrenciler, kampüs önünde açıklama yaptı.

"Kayyum rektör istemiyoruz" pankartı açan öğrenciler "Kayyum gidecek biz kalacağız", "Melih istifa", "Melih Bulu rektörümüz değildir", "Buradan defol, intihalcı Melih", "Cinsiyetçi rektör istemiyoruz" sloganı attı.

Çeşitli üniversitelerden öğrenciler de Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için alana geldi.

"BU DURUM 2016'DAN BU YANA SÜRMEKTE OLAN ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARIN DEVAMIDIR"

Evrensel’den Eylem Nazlıer’in haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri adına okunan basın açıklamasında, bu atama kararını kabul etmedikleri vurgulandı.

Açıklamada, "2016 yılında yapıldığı gibi, yine bir gece yarısı tepeden inme bir şekilde üniversitemize yapılan yeni bir 'rektör' atamasıyla karşı karşıyayız. Üniversitemizde yerini yıllardır koruyan demokrasi anlayışı ile 2016 yılına kadar seçimler neticesinde belirlenen rektörlerimizin yerine; 2016’dan sonra antidemokratik bir şekilde tek elden kayyumlar atanmaya başlanmıştır. Üstelik, Boğaziçi Üniversitesine 1980’lerin askeri rejim döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör ataması yapılmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana sürmekte olan ve rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır"  denildi.

"ÜNİVERSİTE MENSUPLARININ İRADESİ HİÇE SAYILARAK REKTÖR ATANMASI POLİTİKTİR"

Üniversitelerin ülkenin bilim ve fikir üreten, özgür düşünceyi besleyen en değerli kurumları olduğu söylenen açıklamada "Bu kurumların sürdürülebilmesi ancak akademinin özerkliği ile mümkündür. Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur; ancak üniversite mensuplarının iradesi hiçe sayılarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir. Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen, üniversitemizin özerkliğinin; kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz. Bu şartlar sağlanmadığında, ortaya çıkan antidemokratik uygulamaların üniversitemize zararlar verdiğini üzülerek görmekteyiz" ifadeleri kullanıldı.

"KAYYUM REKTÖR İSTEMİYORUZ VE DURUŞUMUZDAN VAZGEÇMİYORUZ"

"Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Sorun isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle bir kez daha söylüyoruz ki üniversitemizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz."

Öğrencileri taleplerini şu şekilde sıraladı:

Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.

Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz.

AÇIKLAMANIN ARDINDAN YÜRÜYÜŞ VE FORUM DÜZENLENDİ

Öğrenciler, açıklamanın ardından "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganıyla Güney Kampüsünden Kuzey Kampüsüne yürüyüşe başladı.

Yürüyüş sonunda güvenlik tarafından öğrencilerin Kuzey Kampüsüne girişi engellenmeye çalışıldı. Öğrenciler turnikelerden atlayarak Kuzey Kampüsüne girdi ve forum düzenledi.

DAYANIŞMANIN ÇAĞRISI

Boğaziçi Dayanışması, Güney Kampüs'te bugün saat 14.00'deki basın açıklamasına katılım çağrısı yapmıştı. Ayrıca, online olarak devam eden derslerin bugün boykot edileceğini duyuran Dayanışma, "Salı gününden itibaren ise tüm Boğaziçi öğrencilerini kameralar kapalı ve profil görselinde  #KayyumaGeçitYok hashtag'i yazılı biçimde derse girmeye davet ediyoruz” demişti.

"KAYYUM REKTÖR İSTEMİYORUZ"

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu da tepki göstermişti. "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" başlıklı açıklamada şöyle denilmişti:

"Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu olarak bu atamayı kabul etmiyoruz ve vazgeçmiyoruz. Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu'nun akademik geçmişi şahsi duruşundan da ötedir. Sorun isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle bir kez daha söylüyoruz ki; üniversitelerimizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz."

Üniversitenin öğretim üyeleri de bir açıklama yaparak, "1980'lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Akademik yöneticiler atamayla değil, seçimle belirlenmelidir" çağrısı yapmıştı.