Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Ocak'ta Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atadığı Melih Bulu'yu görevden almasının ardından yeni rektör için başlayan seçim sürecine ilişkin akademisyenler de kararlarını açıkladı.

Boğaziçi akademisyenlerinin yaptığı güven oylaması sonuçlandı. Hocalar, üniversite içinden rektör adayı olduklarını açıklayan on dokuz tam zamanlı profesör için oy kullandı.  

Oylamadan Bulu'nun yerine vekaleten atanan yardımcısı Prof. Dr. Naci İnci'ye yüzde 95, diğer yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'na ise yüzde 93 karşı oy çıktı.

'17 MEŞRU ADAY'

Süreci idare etmek üzere oluşturulan Oylama Koordinasyon Komisyonu (OKK), adaylığını üniversite haberleşme kanallarında ilan eden adayların güvenilir bir çevrimiçi sistem üzerinden oylanmasını sağladıklarını duyurdu.

Buna göre oylamaya toplam 746 seçmenin yüzde 82’si katıldı. Komisyon sonuçları şöyle açıkladı: 

"Daha önce de açıklandığı üzere, sistem şöyle işledi: Oylamaya katılan her akademisyen, tüm liste içerisinde adaylığına kesinlikle karşı olduğu isimleri işaretledi. Oylamaya sadece Boğaziçi Üniversitesi kamusuyla adaylığını paylaşan ve üniversitemizde tam zamanlı olarak görevli olan adaylar dahil edildi. Oy verenlerin en az üçte birinin karşı çıktığı isimler desteklenmeyen adaylar olarak belirlenirken, bu durumda olmayan diğer isimler Boğaziçi Üniversitesi‘nin desteklenen meşru adayları oldular.

On dokuz profesörün rektör adaylığının değerlendirildiği 30 Temmuz 2021 tarihli oylama sonucuna göre, aşağıda alfabetik sırayla listelenen meslektaşlarımızın rektör adaylıkları Boğaziçili akademisyenler tarafından desteklenmektedir.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİNİN DESTEKLEDİKLERİ REKTÖR ADAYLARI

Prof. Dr. Fikret ADAMAN

Prof. Dr. Yavuz AKPINAR

Prof. Dr. Yasemin BAYYURT

Prof. Dr. Taner BİLGİÇ

Prof. Dr. Mine EDER

Prof. Dr. Metin ERCAN

Prof. Dr. Emine ERKTİN

Prof. Dr. Ayşe GÜREL

Prof. Dr. Cengiz KIRLI

Prof. Dr. Ayşe MUMCU

Prof. Dr. V. Erkcan ÖZCAN

Prof. Dr. Murat SARAÇLAR

Prof. Dr. Cem SAY

Prof. Dr. Ali İ. TEKCAN

Prof. Dr. M. Burçin ÜNLÜ

Prof. Dr. Can A. YÜCESOY

Prof. Dr. Ünal ZENGİNOBUZ

Aşağıda yine alfabetik sırayla listelenen meslektaşlarımızın rektör adaylıkları ise Boğaziçili akademisyenler tarafından desteklenmemektedir.

Prof. Dr. M. Naci İNCİ (%95 karşı oy)

Prof. Dr. Gürkan S. KUMBAROĞLU (%93 karşı oy)

Bilimsel olarak özgür ve kurumsal olarak özerk, şeffaf, demokratik, hesap verebilir kamu üniversitesi tüm toplumun müşterek değeridir. Gerçekleştirdiğimiz oylamanın bu müşterek değeri savunmaya odaklı bir çözüm olmasını umuyoruz."

Kaynak: Haber Merkezi