Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kayyum rektörlere karşı demokratik ve özerk üniversite talebiyle başlattığı direnişin birinci yılında Kadıköy Rıhtım'da Boğaziçi Dayanışmasının çağrısıyla eylem düzenlendi.

Eylemde yapılan açıklamada, "Adaletsizlik devam ettikçe direnişimiz sürecek" denildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz yılın başında Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine kayyum rektör olarak atanmasının ardından başlayan direniş, bugün bir yılını geride bıraktı.

Direnişin birinci yılı dolayısıyla Kadıköy Rıhtım’da eylem düzenlendi. Rıhtım'da toplanan öğrenciler, “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “Berke’ye Perit’e özgürlük” sloganları attı.

TUTUKLU ÖĞRENCİLERDEN MESAJ

Eylemde, Boğaziçi Üniversitesinin ikinci kayyum rektörü Naci İnci’yi protesto ettikleri gerekçesiyle tutuklu olan Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen'in hapishaneden gönderdikleri mesajlar okundu.

Enis Berke Gök, “İktidar beni kayyumun arabasını üzerine çıktığım için tutsak etti. Asıl sebebin haksızlığa karşı durmam olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

Caner Perit Özen de "Kayyumlara ve AKP'nin üniversitelerdeki  tehdidine karşı özgür, özerk, demokratik bir üniversite hedefiyle başlattığımız mücadele 1. yılına ulaştı. Bu 1 yıl içinde iktidar devletin tüm baskı mekanizmalarını seferber ederek bizleri yıldırmaya çalıştı. 100'lercemiz gözaltına alındı, polis şiddetine uğradı. 10'larcamız hapishanelerde tecrit altına alındı. Burslarımız kesildi ama kararlı duruşumuzu asla taviz vermedik" ifadelerini kullandı.

"MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Eylemdeki öğrenciler, "Tüm siyasi tutsaklara özgürlük" talebini haykırarak eyleme başladı.

Açıklamada, “Boğaziçi Üniversitesine yapılan kayyum atamasının üzerinden 1 sene geçti. İktidar, 2021’in ilk günlerinde bir gece yarısı kararnamesiyle okulumuza atanan kayyumu kabul edeceğimizi zannederken, biz cevabı ilk günden beri direnişimizle verdik. Bir yılda üç kayyum değiştiren Boğaziçi'nde, şu anda Melih Bulu’nun yerini alan Naci İnci de diğer tüm kayyumlar gibi iktidarın kuklalığını yapmaya, sömürü düzenine katkı sağlamaya devam etmekte. Bizler ise ona da üniversiteleri YÖK, KHK’ler ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle siyasetsizleştirmek isteyen bu düzene karşı da mücadele etmeyi sürdürüyoruz. Biz cevabımızı ilk günden beri direnişimizle verdik” denildi.

Açıklamanın sonunda tutuklu Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen'in de yargılandığı davanın duruşması için 7 Ocak günü Çağlayan Adliyesi’ne çağrı yapıldı.

"BİR YIL DEĞİL BİN YILDIR DİRENİYORUZ"

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Kulübü de "Bizler, kayyumluk rejiminin, devletin bir taşeronu olarak LGBTİ+fobik politikaları üniversitemize sokmaya çalıştığını ve bunun da Mehmed Özkan döneminden bu yana süre gelen bir müdahale olduğunu defalarca kez söyledik. Bu yüzden direnişin ilk gününden beri bayraklarımızla alanlardaydık. Alanlardaydık çünkü kayyumların LGBTİ+lara, yani bizlere, saldıracağını ön görmüştük. Nitekim öyle de oldu: Kulübümüzün statüsü elimizden alındı, CİTÖK işlevsizleştirildi, hakkımızda disiplin soruşturmaları ve davalar açıldı. LGBTİ+lar olarak bizler her gün daha da artan şekilde devlet şiddetine maruz bırakılmaya devam ediyoruz. İstanbul’da Kürt trans kadınlar sokak ortasında polisler tarafından dakikalarca rehin alınıyor. Bir yıldır değil yıllardır direniyoruz. Bundan sonra da ses çıkarmaya ve mücadele etmeye devam edeceğimizi bugün burada bir kez daha dile getiriyoruz" açıklamasında bulundu.

"BİZ KAZANACAĞIZ"

Boğaziçi Üniversitesi direnişinin birinci yılını selamlayan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Erdoğan’ın sokağa çıkanları hedef gösteren açıklamasını hatırlattı. Açıklamasında Bahçelievler HDP İlçe Örgütü binasına saldıran saldırganın serbest bırakılmasına da değinen Gülüm, “Mücadeleyi kazandığımız yer sokaklar, meydanlar, alanlar olacak. Biz kazanacağız” dedi.

Kaynak: Evrensel