Son zamanlarda yürütülen ıslah çalışmaları verimli hayvan üretimi açısından oldukça önemli bir adımdır. Suni tohumlama metodu kullanılarak sığırlarda sağlıklı ve verimli nesiller yetiştirmek mümkün hale gelir. Hayvancılıkta verimin artması ekosistemin yanı sıra ilgili işletmenin karlılığını artırmak açısından da son derece önemli bir uygulamadır.

Ülkemizde son dönemlerde suni tohumlama işlemlerinde verimli ırk boğalarının spermaları tercih edilmektedir. Boğa sperması ile tohumlanan dişilerden elde edilen yeni ırklar çok daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlar.  Elde edilen nesillerin sağlıklı olmasının yanı sıra hayvanın fiziksel özellikleri de ıslah edilmiş olur. Boğa ırkları ve özelliklerini sizler için derledik.

Holstein

Holstein ırkının anavatanı Hollanda’nın Frizya bölgesi olarak ifade edilebilir. Siyah – beyaz alaca renge sahip olan bu tür özellikle sütçü olarak ıslah edilmiştir.  Boy olarak da diğer sütçü ırklara kıyasla daha uzun bir yapıya sahiptir. Holstein türünün derisi ince ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Soğuk hava koşullarına oldukça dayanıklı olan Holstein ırkı yüksek sıcak iklimlere uymakta zorlanır.

Simmental

Anavatanı İsviçre olan Simmental ırkı süt inekçiliği açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Simmental ırkı boğalar yapısı gereği et ve süt açısından verimlidir. Simmental boğaların baş kısmı genelde beyaz renkte olup bedeni kırmızı beyaz alaca ve kırmızı lekeler şeklindedir. Bunun yanı sıra sarı alaca renklere sahip Simmental seçenekleri de vardır. Simmental boğa ırkı besi için tercih edilen ırkların başında yer alır.

Montbeliarde

Montbeliarde anavatanı Fransa olan bir cins ve renk olarak kırmızı beyazdır. Günümüzde genel olarak Holstein ırkı ile melezleme işlemi yapılmaktadır. Sağlam kas yapısına sahip olan Montbeliarde cinsi suni tohumlamada yüksek oranda tutma gösterir.

Jersey

Jersey boğa ırkı özellikle süt kalitesi ve verimliliği açısından dünyanın en bilinen inek türleri arasında yer alır. Anavatanı İngiltere ve Fransa arasındaki Jersey Adası’ndan gelen bu tür jersey adıyla bilinir.  Jersey boğalarının rengi açık kahverengi ve siyah arasında değişse de çoğunlukla geyik rengi olarak karşınıza çıkar.

Brown Swiss (Montofon)

İsviçre’nin Alp dağlarına ait bir ırk olarak bilinen Brown Swiss, oldukça yaygın bir türdür. Aynı zamanda dünyanın ikinci büyük süt ırklarından birini olduğu için süt verimliliği açısından sıklıkla tercih edilmektedir. Ağız kenarı açık renkte olan Montofon ırkı boynuzlu bir yapıya sahiptir. Ağırlık olarak dişi Montofon ırkında ortalama 650 kg’a ulaşılmaktadır.

Anadolu Hayvancılık, yurt dışından damızlık hayvan, dondurulmuş boğa, suni tohumlama malzemeleri, pastörizatör gibi makineler ile kuzu ve buzağı maması ithalatı gerçekleştirmektedir. Anadolu Hayvancılık ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için https://anadoluhayvancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.